Stor forskjell på julematen under krigen og nå

Unni Aspaas og Aase Linaa fortalte om vanskelighetene med å skaffe julemat under krigen på Pukkestad lørdag. Det var vanskeligst på slutten av krigen med rasjoneringskkort på sukker, brødmerker, fiskekort, kjøttkort, klesmerker og skomerker. I avisen var det mange annonser hvor folk ville bytte for eksempel barnetøy mot matvarer.
    
Til venstre sitter Unni Aspaas mens Aase Linaa forteller om sine opplevelser under krigen. Hun var 9 år da krigen startet.
I tillegg skapte julesangene og visning av gamle julekort god julestemning. Det topper seg  når en også får julekake og god kaffe.

[expand title=Mer]
De fleste av tilhørerne hadde ikke selv opplevd krigen. De lyttet derfor andaktig til hva Aspaas og Linaa fortalte. Kaffe og sjokolade var det nærmest umulig å få tak i på slutten av krigen. Familiene dyrket poteter og grønnsaker i hagene og de hadde kaniner og noen hadde et par griser.

Aspaas og hennes mor sparket fra Eik til Ramnes for å bytte til seg mat mot jubileumssanger som hennes tante var flink til å lage. På veien hjem ble de stoppet av tyskerne, men de beholdt maten de hadde byttet til seg i Ramnes på en gård.
Det ble julemiddag med ribbe, mye surkål og hermetiske pærer til dessert, fortalte Aspaas. Vanligvis hadde vi ofte mye grønnsaker og kålrabi som var stekt i tran.

Svein Olav Løberg ledet allsangen mens Unni Aspaas spilte piano.

[/expand]

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *