Foto er ikke bare å se – men å være der

Alf Folmer viste gjennom ord, bilder og film at foto kan gi oss følelsen av å være tilstede i situasjonene det fortelles om. Folmer, 97 år snart, kom kjørende fra Stockholm til Pukkestad 14 juni for å kåsere om » En familie i Sandefjord fra 1904 til 1945.
     
Han fortalte om livet til bestefar og bestemor som flyttet til Sandefjord fra Oslo etter å ha fått arbeid på Framnes. I 1905 dro hans bestefar til Amerika etter at det var lite arbeid på verkstedet. Alf sin far var da 12 år og så aldri sin far igjen. Hans bestemor og hennes 2 barn ble værende i Sandefjord.  De bodde i Prinsensgate 8 og senere i nr. 25.
Mer

  
Her ser vi Øystein Rismyhr i samtale med Alf Folmer, mens vi til høyre ser et kort bestemor til Alf sendte sin sønn. Hun var sterkt religiøs og ville ha Alf med i Indremisjonen. Mye mer om familien kan leses i noen kapitler i boken han har gitt ut kalt : Gutten fra sjokoladefabrikken.

Film basert på sin fars dagbok – premieren var på Pukkestad
Etter pausen viste Alf en 40 minutters film om sin fars erindringer fra hvalfangst og opphold på Grytvika. Filmen består av bilder med Alf sine kommentarer underveis. Han har en behagelig fortellerstemme.
 
Alf fortalte viste mange bilder om hvalfangsten og livet på Grytvika. Men at en prest rapporterte hjem til biskopen om røyk, brennevin og syndig liv, var for mange av oss ukjent. Etter denne rapporten ble det besluttet å bygge en kirke på Grytvika som ble åpnet i 1913. Verdens sydligste kirke.
Med så mange unge og fertile mannfolk er det ikke merkelig at mange hadde litt «kjønnslig omgang» med seg selv. Kirken der nede ga derfor ut en brosjyre som fortalte hvor farlig onani var.

Filmen var godt laget. Vi var alle svært fornøyde med å ha fått sett filmen. Folmer lovte på forespørsel fra leder Svein Olav Løberg at den kan vises for hvalfangstmiljøet i Sandefjord.

Stor takk til Inger Wabø ( i midten) som tok initiativet til å få Alf Folmer hit. Leder Svein Olav Løberg til venstre og Alf Folmer til høyre.
Søker dere etter Alf Folmer på GOOGLE finner dere boka hans og mye mer…

Alf forbereder nå en fotoutstilling et bibliotek i Sverige fra sine reiser i bl.a. Amerika, Kina og Russland.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *