Gustav M. Gulliksen slet ut 13 drosjebiler fra 1914 – 1943

Britt og Henning Aasen fortalte om Gulliksen, bestefaren til Brit, som startet transportforretning i Sandefjord i 1910 med hester. Det var på Åpent Hus tirsdag formiddag. Fra 1914 anskaffet Gulliksen seg bildrosje. Bilde av de første bilene hadde Aasen ikke, men under ser vi en tidlig modell.

I albumet er det skrevet 1921, men bilen er muligens eldre

Familien Aasen fortalte at Gulliksen skulle vært barkeeper i San Francisco, men endte som havnepoliti i Shanghai i 1906. Her tjente han gode penger. Han kom hjem til Norge i 1910 og kjøpte da Storgata 3, i Sandefjord. Da hadde han også kone og 3 barn med seg. De flyttet fra Åsgårdstrand hvor de bodde mens han var i Shanghai. Han kjøpte etter hvert flere bygårder i Sandefjord og hadde drosjer i byen fram til 1943.

Her supplerer Brit Henning og svarer på spørsmål fra salen etter kåseriet.
Mer

Under følger noen flere bilder av drosjene til Gulliksen:

Skiltene begynte med G fram til 1928 da vi fikk Z som vi hadde fram til 1970.
Her er familien på tur. Her er bokstaven Z og det står drosje under skiltnummeret
Gustav M. Gulliksen pyntet på sine eldre dager. Han ble født i Borre i 1876 og døde i 1963. Henning Aasen sa han aldri fikk møtt sin kones bestefar, men han har skaffet mye kunnskap om han.

760 elever med skoletimer på Pukkestad gjennom den kulturelle skolesekken

Alle 4 klassinger i Stokke, Andebu og Sandefjord får denne våren oppleve noen «gammeldagse» skoletimer hos Lokalhistorisk Senter på Pukkestad. I dag var det elever fra Andebu og fra Byskolen i Sandefjord som bl.a. fikk prøve å skrive med penn og blekk. Opplegget gjennomføres av et 20-talls pensjonerte lærere og varer fram til Kristi Himmelfartsdag.

Her ringer Lars Flagstad inn til ny time. Været var fuktig på formiddagen, men undervisningen fordelt på 4 poster foregikk både ute og inne.
Her ser vi elevene konsentrerer seg om å skrive pent med penn og blekk.
Mer
Her ser vi lærer Inger Lise Fevang Jensen til høyre i skolestua i 2 etasje på  pukkestad.
Her lærer lærer Karl Einar Schrøder-Nielsen elevene å kaste på stikka.

Opplegget har vært gjennomført hvert år av Skolegruppa ved Lokalhistorisk Senter siden 2013, opplyser Lars Flagstad.

Ukas bilder – uke 21

Spervik I ("Spyvik"
Orientation: 1
« 2 av 2 »

Hjertnesskogen rehabilitert – tema på Åpent Hus

Tirsdag fortalte Rolf Vidar Stangeby om arbeidet Nærmiljøutvalget og Sandefjord Kommune har gjort for å rehabilitere Hjertnesskogen på Åpent Hus på tirsdag formiddag.  Stangeby var leder i Nærmiljøutvalget og opplyste at Virik skole benytter området mye. Med seg hadde han Håkon Andersen som deltok aktivt i området.

Rolf Vidar Stangeby til venstre og Håkon Andersen imponerte forsamlingen med bilder og historier om hvor flott kommunens eiendom nå har blitt.

Dette området tilhørte tidligere gården Hjertnes som lå der hvor Sandefjord Rådhus ligger i dag. Hjertnesåsen eies hovedsakelig av Sandefjord Kommune. I Kurbadtiden 1837 – 1939 ble Hjertnesåsen opparbeidet som et parkområde for Kurbadet. Etter nedleggelsen av Kurbadet forfalt parkanlegget.

I dag er det ryddig med fine stier og gapahuk. Jettegryter er det flere av i skogen.

Mange av oss tilhørere ble overrasket over å ha dette tilbudet helt inn i byen. Turen kan faktisk starte på Pukkestad ved å gå opp Høstsgate og ta inn Leikvollgata. God tur.

Ukas bilder – uke 20

17. mai 1928.Barnetoget på vei til Preståsen
Fotoeier: SUK
« 1 av 6 »

Bilder fra 17 mai vist på Åpent Hus sist tirsdag

Under ser vi Jens Petter Rønning vise gamle 17 mai-bilder sist tirsdag. Her viser han et bilde fra 17 mai 1914. Han viste også bilder fra solformørkelsen i 1956 og Kong Olavs besøk samme år m. m. På tirsdagene er det godt oppmøte på formiddagen,  mye for å se bilder og for å høre Rønnings kommentarer. Men de kommer også for å prate og drikke kaffe.

17 mai 1914 på Aagårds Plass. Jens Petter Rønning stående midt i bildet.
Rønning viste ikke når bildet ble tatt, men antydet ca. 1920. Sandefjord Bad til høyre og badeparken ned mot sjøen til venstre. En hest er midt på bildet.

Rønning er opptatt på tirsdagene framover. Men det blir «bildeinnslag» hver tirsdag fram til 11 juni. Først ut er Rolf Vidar Stangeby som vil fortelle og vise bilder fra Hjertnesskogen 14 mai. Deretter kommer Henning Aasen, Vidar P. Andresen, Grethe Verde med et innslag hver på tirsdagene framover. Det blir sommeravslutning med noen filminnslag 11 juni.

Minnene om Spesial og «Putt en Tiger på tanken» ble gjenopplivet på Forsmann torsdag kveld

Yngve Tørrestad viste bilder og fortalte historier fra livet rundt pølsebuene og bensinstasjonene etter krigen. Det samlet fult hus på Forsmannssenteret torsdag kveld. Med seg hadde Tørrestad også etterkommere etter de som startet Rio-kiosken, Bobben, PølseNilsen, Bilcentralen og Torggatens Bensinstasjon.

De tomme stolene foran tilhører personer som forberedte pølseserveringen i pausen.
Ellen Håkonsen ( f. Mørk) fortalte om sin oppvekst og arbeid på Bilcentralen hvor hun solgte bensin og vasket biler siden hun var ganske liten. Til høyre Yngve Tørrestad som ledet det hele med stø hånd. Flere bilder under MER
Mer

Alle historiene som etterkommerne fortalte var interessante og ble kommentert av mange. Blant annet av Frank Eriksen som også drev bensinstasjon på Haukerød. Under flere bilder

Bobben hvor vi fikk kjøpt spesial, potetstappe og ertesuppe. Spesial var pølse med brød, hakka løk, sylteagurk og rekesalat. Potetstappa var hjemmelaget.
Kiosken til Pølsenilsen var til å begynne vest for Folkets Hus, men ble flyttet.
Chipsbua eller Riokiosken har vi ikke noe godt bilde av, men her ser dere kiosken til Tora Berg på Solløkka.
I pausen ble det solgt pølser med lompe og kaffe til de som ønsket det.
Etter pausen var temaet bensinstasjoner.Bildet viser Frank Eriksen som orienterer om bensinstasjonene på Haukerød.
Noen opplyste at dette er Martinsen på Bp-stasjonen oppe ved bommene
Ellen Mørk fyller bensin på Bilsentralen
Gustavsen fortalte mye fra farens bensinstasjon i Torgaten.
Her er Christiansen avbildet utenfor HaBil på Hasle.
Yngve Tørrestad lytter til en i salen mens han holder fram Esso-maskotten
Her takker leder Grethe Verde Yngve Tørrestad for flott kåseri og de andre som bidro med historier som gjorde kvelden til en minnerik opplevelse for alle frammøtte.

Nytt Mimretreff – Pølseboder og bensinstasjoner

Mange minnes vel Pølsebodene og bensinstasjonene ungdommen hang rundt i 60 – 70 åra. Stor interesse er ventet for dette mimretreffet med et tema som mange har gode minner fra.

Under ser vi ei av de «nyere» pølsebodene, men det var mange Tørrestad sikkert kommer til å nevne under sin mimring.

Her ser vi Yngve Tørrestad fra et tidligere mimretreff på Pukkestad om Presthagen eller Prestehagen.

Ukas bilder – uke 18

Tråbilløp i Storgata. 17.mai 1955
Eier av tråbil nr. 25 var Bjørn Steinar Abrahamsen og den var laget av hans far, Sverre Abrahamsen. Den var lånt ut til bilfører Bjørn Aslaksen fra Sandefjord som tok 2. plass og fikk en pokal for dette.Foto: Fridthjof Jacobsen
« 1 av 3 »