Ukas bilder – uke 16

Orientation: 1
« 1 av 3 »

Styret har konstituert seg

Styret har konstituert seg etter at Grethe Verde ble valgt til ny leder på årsmøtet i februar. Nestleder ble Bjørn Hørnes, sekretær Vidar P. Andresen og kasserer ble Grethe Verde. Erling Riis fører regnskapet og betaler regningene.

Fra venstre Ellen Knap, Inger Miskov Larsen, Roar Ellefmo, Grethe Verde, Unni Aspaas, Henning Aasen, Vidar P. Andresen og Bjørn Hørnes. Karl Einar Schrøder-Nielsen hadde forfall til møtet.

På møtet 9 april diskuterte styret ytterligere arbeidsdeling og oppgaver for styremedlemmer og gruppeledere framover. En del personer er på plass, men saken blir diskutert videre på neste styremøte 30 april.

Ukas bilder – uke 15

Orientation: 1
« 2 av 3 »

Orienterte om Hasle og oppveksten der på 50-tallet

Gunnlaug Riis Aakerholt orienterte tirsdag formiddag på Åpent Hus om Hasle og sin oppvekst der på 50-tallet. Flybilder og bilder fra eget album fulgte framføringen.

Gunnlaug Riis Aakerholt fotografert ved inngangsdøra etter kåseriet.


Her ser vi Hasle antatt på 50 – tallet. Øverst til venstre ser vi gården familien Riis kjøpte i 1948 og flyttet til i 1949. I dag bor broren til Gunnlaug Erling på gården.
Mer

Her Gunnlaug nederst til høyre. Bildet er fra 3 klasse i 1952. Lærer er Helene Feen.
Mer


Gunnlaug fortalte om skiaktivitetene om vinteren i Sandkollen. Der var det konkurranse imellom de ulike skolene i området. Selv hadde hun hoppet 12 m i Sandkollen.

Her er et bilde fra 50 tallet. Gunnlaug til høyre. Venninnen Unni hadde langbukse og kun 1 stav.
Først kjøpte Riis en traktor med jernhjul sammen med Halvor Kjærås. Bildet viser en David Brown traktor med en moderne høysvans. På traktoren sitter Willy Benjaminsen og lillesøsteren til Gunnlaug.

Gunnlaug fortalte at hun tok toget fra Hasle til Skiringsal Folkehøgskole. Toget stoppet på Hasle den gangen.

Gunnlaug begynte å arbeide hos Ekheim Gartneri på Hasle. Hun fortalte videre om menneskene på Hasle på 50-tallet, noe de i salen ivrig kommenterte og supplerte. Takk til Gunnlaug.

Ukas bilder – uke 14

Orientation: 1
« 1 av 3 »

Leif Aasen – En stor oppfinner og bedriftseier

Far etablerte firmaet Norsk Leketøy i 1942. Holdt til i Prinsens gate 3 nedenfor torget i Larvik, ved siden av radioforretningen til Karl Mørjerød. Prinsekvartalet er der i dag, fortalte sønnen Henning på Åpent Hus tirsdag.

Henning Aasen viste bilder og fortalte om sin far Leif Aasens liv og virke.

Treverk var omtrent det eneste materalet som var å få tak i den gangen. Haugen på Bommestad hadde trevareverksted. På bestilling fra far saget, dreiet og freste han emner til forskjellige leketøy. I tillegg til far selv, var arbeidsstokken i firmaet hjemmearbeidende kvinner, pluss noen som satt i rommet bak butikken og malte og monterte.

Viser damene foran butikken. Legg merke til varene i vinduet

I september 1945 skjedde det en del saker. Far kjøpte radioforretningen Karl Mørjerød ved siden av og fikk autorisasjon av NRK til å drive slik forretning. Firmaet ble omdøpt til Leif Åsen.

Mer

Annonsene var humoristiske under krigen og like etterpå. Mangel på mange varer preget tiden.

I 1947 var det litt flere materialer å få tak i, for eksempel pvc strømper og ståltråd. Da viste far strålende kreativitet og utviklet en lekelampe for barn.

Sommeren 1947 var veldig varm og tørr, så på høsten ble det strømrasjonering ved at strømmen ble slått av nattestid. Dermed kjøpte mange disse lampene og brukte som reservelys om natten.

Etter krigen var hvalfangsten i gang igjen, og far så muligheten til å tjene penger som leverandør til fangstflåten. På slutten av 40-årene utviklet han en blinklampe for markering av skutt hval. Men Leif Aasen utviklet mange produkter. Imponerende hva mannen fikk til.

I 1947 var også det året da han solgte radioforretningen i Larvik og flyttet til Sandefjord og bygde både nytt hus og ny fabrikk der.

Ukas bilder – uke 13

Orientation: 1
« 1 av 3 »

Filmkveld fyllte Pukkestad

55 kom torsdag kveld til Pukkestad for å se gamle filmer og høre historier om Carlo og Fea Bolt. De fikk også se film om Villa Midtås og historien om Torp flyplass. Til slutt var det en filmsnutt om rubrikkannonsens mester Halvar Andresen.

Otto Aagesen forteller historier fra sine fisketurer sammen med Carlo, etter filmsnutten.

I filmen om Carlo fortalte bl.a. Kjell Børresen flere historier om Carlo. Filmsnuttene om Carlo og Fea Bolt fant vi på en DVD kalt Øyeblikk. En spennende vandring i Sandefjords historie. DVD-en kan lånes på biblioteket.

Filmsnuttene om Torp Sandefjord Lufthavn og Arven om Villa Midtås fant vi i Bokhylla ( oversikt over lokalhistorisk stoff samlet i et excelark). Bokhylla har link i linkraden øverst på denne nettsiden.

Foran ser vi tidligere leder Svein Olav Løberg foran deler av forsamlingen som gav uttrykk for at dette hadde vært en trivelig kveld.
På lerretet ser vi Kjell Børresen fortelle om Carlo. Sittende Vidar P. Andresen ledet kvelden.