Mimrekvelden fylte Herredshuset – Juletrefestene kjært minne for mange

Svært mange av de frammøtte husket juletrefestene med pakker og opptil 10 ringer i gange rundt juletreet. Badet i kjelleren, stallen, Tuppeloftet, folkebiblioteket, barnemisjonen, kjente personer og alle møtene var Yngve Tørrestad innom på mimrekvelden til Sandefjord Lokalhistoriske Senter, torsdag kveld. Tørrestad var sønn til vaktmesteren på Sandar Herredshus og mimret engasjert og viste bilder fra sin oppvekst på Herredshuset.

Fra venstre leder Svein Olav Løberg og Yngve Tørrestad. Til høyre rekker de handa i været de som har vært
på juletrefest på herredshuset

Mer

Fikk tidlig ansvar
Faren til Yngve Tørrestad, Kristian Tørrestad ble vaktmester i 1949 og fram til «huset stengte». Før det var farfaren, Sigmund Tørrestad vaktmester fram til sin død i 1949. Yngve likte å være på Herredshuset sammen med faren og fikk i 12 årsalderen eget nøkkelknippe for å kunne låse opp dørene om morgenen. Lensmannskontoret ble åpnet først om morgenene. Mye arbeid for familien Tørrestad var det ved kommune- og stortingsvalg. Moren hadde ansvaret for matserveringen til valgfunksjonærene på Herredshuset og ut til valgkretsene. Vaktmesteren fraktet maten rundt til de lokale valgstedene og Yngve var med.
 
Salen bakfra og til høyre Turid Klausen, Aslaug Håland, Grethe Verde og Inger M. Larsen som selger kaffe og boller, samt selger billetter.

Populært bad
I kjelleren var det etablert offentlig bad før krigen. Her var det 5 dusjer, 4 rom med badekar og ei egen badstue. Ei dame fortalte at hun ble badet i ei sinkbalje da de bodde på Framnes. De flyttet så til Dølabakken og da fikk hun bade i ordentlig badekar på Herredshuset hver fredag. Da fikk jeg strukket ut bena og kost meg ordentlig i badekaret fortalte damen, med glimt i øyet.

Kommunen kjøpte prestegården
Sandar Prestegård ble kjøpt av kommunen i 1914. Hovedbygningen ble bygget i 1847 – 48. Salmedikter og prest Magnus Brostrup Landstad bodde i prestegården fra 1859 til 1877. Det store hovedbygningen fikk i 1922 et tilbygg i vinkel i 2 etasjer. Annen etasje inneholdt kommunestyresalen som ble brukt mye som festsal.

Herredshuset forfaller
Tørrestad syntes det var trist å se at uteområdene rundt Herredshuset og Herredshuset har begynt å forfalle. Han håpet dette stanses. I bok 4 i serien Mitt kjære Sandefjord kan en lese mer om Vaktmesteren på Sandar.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *