Stor forskjell på julematen under krigen og nå

Unni Aspaas og Aase Linaa fortalte om vanskelighetene med å skaffe julemat under krigen på Pukkestad lørdag. Det var vanskeligst på slutten av krigen med rasjoneringskkort på sukker, brødmerker, fiskekort, kjøttkort, klesmerker og skomerker. I avisen var det mange annonser hvor folk ville bytte for eksempel barnetøy mot matvarer.
    
Til venstre sitter Unni Aspaas mens Aase Linaa forteller om sine opplevelser under krigen. Hun var 9 år da krigen startet.
I tillegg skapte julesangene og visning av gamle julekort god julestemning. Det topper seg  når en også får julekake og god kaffe.

Mer
De fleste av tilhørerne hadde ikke selv opplevd krigen. De lyttet derfor andaktig til hva Aspaas og Linaa fortalte. Kaffe og sjokolade var det nærmest umulig å få tak i på slutten av krigen. Familiene dyrket poteter og grønnsaker i hagene og de hadde kaniner og noen hadde et par griser.

Aspaas og hennes mor sparket fra Eik til Ramnes for å bytte til seg mat mot jubileumssanger som hennes tante var flink til å lage. På veien hjem ble de stoppet av tyskerne, men de beholdt maten de hadde byttet til seg i Ramnes på en gård.
Det ble julemiddag med ribbe, mye surkål og hermetiske pærer til dessert, fortalte Aspaas. Vanligvis hadde vi ofte mye grønnsaker og kålrabi som var stekt i tran.

Svein Olav Løberg ledet allsangen mens Unni Aspaas spilte piano.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *