Leif Aasen – En stor oppfinner og bedriftseier

Far etablerte firmaet Norsk Leketøy i 1942. Holdt til i Prinsens gate 3 nedenfor torget i Larvik, ved siden av radioforretningen til Karl Mørjerød. Prinsekvartalet er der i dag, fortalte sønnen Henning på Åpent Hus tirsdag.

Henning Aasen viste bilder og fortalte om sin far Leif Aasens liv og virke.

Treverk var omtrent det eneste materalet som var å få tak i den gangen. Haugen på Bommestad hadde trevareverksted. På bestilling fra far saget, dreiet og freste han emner til forskjellige leketøy. I tillegg til far selv, var arbeidsstokken i firmaet hjemmearbeidende kvinner, pluss noen som satt i rommet bak butikken og malte og monterte.

Viser damene foran butikken. Legg merke til varene i vinduet

I september 1945 skjedde det en del saker. Far kjøpte radioforretningen Karl Mørjerød ved siden av og fikk autorisasjon av NRK til å drive slik forretning. Firmaet ble omdøpt til Leif Åsen.

Mer

Annonsene var humoristiske under krigen og like etterpå. Mangel på mange varer preget tiden.

I 1947 var det litt flere materialer å få tak i, for eksempel pvc strømper og ståltråd. Da viste far strålende kreativitet og utviklet en lekelampe for barn.

Sommeren 1947 var veldig varm og tørr, så på høsten ble det strømrasjonering ved at strømmen ble slått av nattestid. Dermed kjøpte mange disse lampene og brukte som reservelys om natten.

Etter krigen var hvalfangsten i gang igjen, og far så muligheten til å tjene penger som leverandør til fangstflåten. På slutten av 40-årene utviklet han en blinklampe for markering av skutt hval. Men Leif Aasen utviklet mange produkter. Imponerende hva mannen fikk til.

I 1947 var også det året da han solgte radioforretningen i Larvik og flyttet til Sandefjord og bygde både nytt hus og ny fabrikk der.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *