Rasjoneringsmerker vist på Åpent Hus på tirsdag.

Stort engasjement var det tirsdag når Jens Petter Rønning viste ulike rasjoneringsmerker brukt under og etter krigen i Norge. Mange husket merkene og rasjoneringen som varte til langt ut på 50-tallet for mange varer.

Her er det en halvsålingsanvisning for et par damesko gjeldende i 2 måneder som var utstedt under krigen. Det var også anvisninger / merker for barnetøy under 1 år, for større barn og for kvinner og menn.
For de med tungt arbeid var det merker for tilleggsrasjon for mel og brød. Dette merket var utstedt under siste del av krigen. Regjeringen etter krigen videreførte systemet med rasjonering på mange varer til ut på 50 tallet. Dette skulle sikre tilgang på nødvendige varer til alle under oppbyggingen av landet. Flere bilder ser du ved å trykke på MER under.
Mer
Her er kjøpekort for kjøtt gjeldende for 1949 / 50.
Kjøpeliste for melk oktober 1941. Her får familien 1 liter pr dag.
Merker for kjøp av kaffe og sukker 1952 – 1953.

Det gjør inntrykk på oss som var små i etterkrigstiden å bli påminnet vareknappheten etter krigen. Dernest er det imponerende å se at regjeringen fikk tilslutning til å opprettholde et systemet også etter krigen for å sikre at alle fikk litt av livsviktige matvarer i en knapphetstid.
Men det var også rasjoneringsmerker på nytelsesmidler som tobakk i en tid etter krigen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *