Stor interesse for Stewart Island – Hus sendt fra Sandefjord til fangstøya hvor Star-båtene overvintret

Anne Lise Løve fortalte levende og engasjert om sin tur til fangstøya Stewart Island på Åpen Kveld på Pukkestad, torsdag kveld. Løve sa avstanden i rett linje er 18012 km fra Sandefjord til Stewart Island.

Her viser Løve avstanden på kartet. Løve møtte eierne av det ene av huset som ble flyttet fra Sandefjord i 1926 da hun besøkte øya. Huset hadde vært  bestyrerbolig til Rosshavet- verkstedet på øya.

På bildet ser vi Steve Lawrence og Jeanette MacKey med Anne Lise Løve i midten. Bildet er utenfor huset som var flyttet fra Sandefjord. Verkstedet ble lagt ned i 1931 og da ble huset flyttet til Half Moon Bay, hvor det står i dag.

Mer


Bildet er fra verkstedet med Star-hvalbåtene. Løve fortalte at mange hvalfangere overvintret der nede. Andre forelsket og giftet seg med jenter fra øya. Flere er blittbegravd der.
 

Som bildet viser følger folk godt med.

Etter et godt foredrag ble det vist 2 filmer som fortalte om hvalfangstet i Rosshavet og verkstedet på Stewart Island. Interessen for denne øya og historien om husene var stor. Folk ble sittende når de fikk tilbud om ekstrafilmer av Harry Rove.

Nestleder Bjørn Hørnes takker her Anne Lise Løve etter foredraget før ekstrafilmene ble vist.

Med til historien hører at Steeve og Jeanette bodde i London da Jeanette ville flytte tilbake til New Zealand. Steeve var bygningsingeniør og interessert i gamle hus. Derfor kjøpte de huset opprinnelig fra Sandefjord. Via internett fikk Steeve etter hvert kontakt med Anne Lise som resulterte i besøk til New Zealand for Anne Lise og en venninne.

Anne Lise besøk fikk i Sandefjord fra Steeve og Jeanette 2 år på rad.  Her fikk de også treffe Ernst Magne Johansen som bodde i bestyrerboligen som lite bar. Hans far hadde jobben som bestyrer for verkstedet.
En fantastisk historie som tydeligvis fanget stor interesse. I dag bor det vel 300 mennesker på Stewart Island hvor mange arbeider med turisme og fiske.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *