Gokstadhaugen og Gokstadskipet – Vi vet ikke hvem mannen i haugen var

Tidligere lærer på Gokstad Skole Bjørn Hørnes orienterte om Gokstadhaugen, skipet og området rundt på Åpent Hus på Pukkestad tirsdag formiddag. Han fortalte at det hadde gått et stort leirras for ca. 4000 år siden nedover mot Unneberg og ned til Rema, på Heimdal. Dette leirlaget har bidratt til å bevare Gokstadskipet, fortalte Bjørn Hørnes.

Bjørn Hørnes er klar til å sette igang orienteringen.

Havet stod høyere for 1300 år siden slik at de kunne seile inn fjorden bort til Rema og deretter ut til Kastet og Mefjorden og deretter over til Tønsbergfjorden. Det fortelles at bestefaren til til Halvdan Møller rodde rundt. 

Kartet viser hvor langt inn havet gikk. I området der bosettingsspor er avmerket ble det funnet 130 mynter med en helt fra Usbekistan. Gokstadskipet var et handelsskip.

Temaet engasjerte de frammøtte. Siterer litt fra Wikipedia:

Gravhaugen inneholdt foruten skipet også knokler fra en mann, tre småbåter, et teltformet gravkammer, en mengde utstyr og flere dyr.

I akterskipet var det bygd et gravkammer av tømmer. I en seng i gravkammeret lå skjelettet til en mann i 40-åra som var 1,85 m høy. Identiteten til personen er ikke kjent. Nyere undersøkelser av skjelettrestene viser at denne mannen var usedvanlig kraftig og hadde store hoggskader fra kamp.

Beinet er tydeligvis hogd av.
Hoggskader i beinet
Fra utgravningene.

Mannen har sannsynligvis vært kledd i en forseggjort drakt, for det ble funnet ull og rester av silke med innvevd gulltråd. Graven har vært røvet, og alt av eventuelle våpen, smykker og annet som måtte være av verdi for røverne er borte. Men mye annet lå igjen, og i gravkammeret ble det blant annet funnet et spillebrett med spillebrikker av horn, fiskekroker og seletøybeslag av jern, bly og forgylt bronse. Utenfor gravkammeret lå det kjøkkenutstyr, seks senger, ett telt og en slede. Med i graven var det også 12 hester, seks hunder og en påfugl, samt tre mindre båter.

Fra et arrangement i forbindelse med 150 års jubileet til Sandefjord i 1995.

Prøver viser at skipet ble bygget ca. 890 e.Kr., og ble lagt ned i haugen ca. 10 år etter. Skipet består hovedsakelig av eik. Det er 23,8 m langt og 5,2 m bredt med 16 årepar. Seilet kan ha vært inntil 110 m² stort, og sannsynligvis laget av vadmel. Skipets toppfart er anslått til 12 knop.

Gokstadskipet står nå på Vikingmuseet på Bygdøy

Det er skrevet mye og Gokstadhaugen og Gokstadskipet. Dere kan Google eller søke i vår egen Bokhylle som gir 4 oppslag ved søk på Kulturminner. Totalt er det ca 20 titler om Gokstadhaugen i vår egen digitale Bokhylle.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *