Gripende om krigshelten Helge Evensen

 
– Nå er det slutt på flaksen min, var noe av det siste Helge Evensen sa før han døde, 91 år gammel i 1916. På SLS tirsdag, fortalte Knut Evensen om farens utrolige liv og kampvilje, før han viste dokumentarfilmen «Tenåring og fange».
(Se lenke til denne og filmen om Helge Evensen på Hotel Atlantic i 2014 nederst i artikkelen.)
 

Det ble en gripende stund på Pukkestad tirsdag, der tilhørerne fikk gjenoppleve seansene på Hotel Atlantic i 2014 og 2015. Ved to anledninger inviterte da SLS til møte med tidsvitnet Helge Evensen, intervjuet at statsviter og professor Bengt Hagtvet. Heldigvis ble seansen for en fullstappet festsal på Atlantic foreviget av NRK-fotograf Petter Melsom. Litt senere skapte Melsom sammen med Hagtvet og NRRK-journalist Per Øystein Eriksen den gripende krigsberetningen, «Tenåring og fange».
– Dokumentaren er fortellingen om en usedvanlig mann og hans ikke mindre usedvanlige opplevelser under krigen. De tre siste krigsårene hadde sandefjordingen bokstavelig talt døden jagende i hælene. Men tilfeldigheter, kløktighet og noen solide doser flaks, gjorde at Evensen overlevde og kunne feire freden i mai 1945, til tross for ikke mindre enn tre dødsdommer på seg og flere regelrette drapsforsøk, skrev Sandefjords Blad før TV-premieren i 2016.
Sønnen Knut kunne fortelle at farens opplevelser under krigen verken ble fortiet eller forsøkt hemmeligholdt. Men faren gjorde heller aldri noe nummer av det han hadde vært gjennom.
Degge de to filmene om krigshelten Helge Evensen er å finne i Sandefjords Lokalhistoriske Senters rikholdige arkiv, «Bokhylla».
 
Filmene kan du ser her:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *