Helge var dødsdømt, men overlevde

Helge Evensen var 15 år gammel og visergutt da krigen startet. Fem år senere hadde han vært med i motstandsorganisasjonen Milorg, han var blitt arrestert av tyskerne og han hadde lurt døden flere ganger. Helge Evensen ble 91 år, og døde i januar 2016. Tirsdag formiddag (15. mars) snakker sønnen, Knut Evensen, om sin far og leder oss gjennom Petter Melsoms dokumentarfilm «Tenåring og fange».

FRA DOKUMENTAREN: Helge Evensen sammen med prof. Bernt Hagtvet. – Foto: Petter Melsom, NRK)

Dokumentaren er fortellingen om en usedvanlig mann og hans ikke mindre usedvanlige opplevelser i Sandefjord under krigen.

Helge Evensen ble tidlig en del av motstandsbevegelsen i Vestfold og kom raskt i nazistenes søkelys. De tre siste krigsårene hadde sandefjordingen bokstavelig talt døden jagende i hælene. Men tilfeldigheter, kløktighet og noen solide doser flaks, gjorde at Evensen overlevde og kunne feire freden i mai 1945, til tross for ikke mindre enn tre dødsdommer på seg og flere regelrette drapsforsøk.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *