Besøk fra Stokke + Bjørn Hoelseth om Framnæs, Radich og vervene

 

Tirsdag 19. april kl. 10.30 skal det handle om Stokke historielag på formiddagsmøtet på Pukkestad Gård. Dit kommer Svein Erik Bergsholm for å fortelle om lagets virksomhet og aktiviteter. Torsdag kl. 18.00 er det tid for nytt SLS-møte på Formannsenteret. Da holder Bjørn Hoelseth foredrag om Framnæs og byggingen av skoleskipet, stålfullriggeren «Christian Radich». Den gikk av
stabelen i februar 1937 og hadde sin prøvetur like før sankthans samme år.

«Christian Radich» gikk av stabelen i februar 1937 og hadde sin prøvetur like før sankthans samme år.
Hvorfor ble nettopp Framnæs mek. Værksted valgt blant 11 tilbydere da byggekontrakten ble lagt ut i 1936? Hoelseth vil starte med å gi en kort oversikt over alle «vervene» i Sandar fra 1600- til 1800-tallet og ende opp med Framnesområdet, som i virkeligheten hadde flere verver: Rødsverven, Klavenessverven, Søebergverven og altså Framnesverven.
 
 
Det vi i dag kaller Værven og Værven Brygge, var Kamfjordverven, som opprinnelig lå mye lenger inne i kilen. Grønliverven lå tett inntil byen og Oddefjell.
 
Bjørn Hoelseth var blant de mange lokale ungdommene som jobbet på Framnæs mek. Værksted i sommerferien. Flere av arbeidskollegene hadde vært med på byggingen av «Christian Radich». På «Værste`» hørte han mange av de saftige og humørfylte historiene fra arbeidsplassen. Hoelseth vil også gjengi et knippe av disse historiene.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *