Flytter formiddagsmøtet
til Hvalfangstmuseet

FUNNET: Tidligere i år ble «Endurance» funnet på 3.000 meters dyp. Etter 107 år.

For over 100 år siden ble skipet til polfareren Ernest Shackleton skrudd ned i isen. Nå er «Endurance» funnet på 3.000 meters dyp. Dette er bakteppet når Sandefjord Lokalhistoriske Senter tirsdag 3. mai flytter formiddagsmøtet til Hvalfangstmuseet. Der blir det foredrag og filmvisning ved tidligere rådgiver, Stig Tore Lunde.

 
 

– Man sier at «Endurance» er verdens mest kjente skip etter «Titanic». Det uttalte konservator Dag Ingemar Børresen ved Vestfoldmuseene da skipet ble funnet på 3.000 meters dyp tidligere i år.
 
Skipet til polfarer Ernest Shackleton ble funnet i Weddellhavet i Antarktis. Skipet ble oppdaget, stående på bunnen, og er ifølge forskerne i relativt god stand etter 107 år under isen. Det vitner om at skipet var av høy kvalitet før det ble maltraktert av is, hav og tid. «Endurance» ble bygget på Framnes Mekaniske verksted og fikk navnet «Polaris». Ifølge Børresen skulle det bli brukt som et turistskip.
 
– Man skulle frakte rike europeiske turister til isområdene for troféjakt der man kunne skyte sel og isbjørn, har han uttalt til NRK. Prosjektet ble det ikke noe av, og skipet ble solgt til Ernest Shackleton.
 
Shackelton lyktes ikke med ekspedisjonen og skipet ble skrudd ned i isen i 1915 og sank. Shackleton og mannskapet måtte evakuere til fots. Alle overlevde.

FOREDRAGSHOLDER: Stig Tore Lunde er tidligere rådgiver ved Hvalfangstmuseet, og en av dem som kjenner historiene om «Endurance» og Ernest Shackleton aller best.

 
Shackleton kjøpte «Endurance» (ex «Polaris») i Sandefjord av Lars Christensen i 1913. Den var da nylig sjøsatt fra Framnæs mek. Verksted. Den tremastede barkentinen var den siste treskuta som ble sjøsatt fra beddingen på Huvik.
 
Historiene om Shackleton, Antarktis og Grytviken er mange. Stig Tore Lunde kan dem bedre enn de fleste.
 
Dørene på Hvalfangstmuseet åpner for oss klokka 10.30. Foredraget starter i den nye toppetasjen klokka 11.00. Som vanlig selger vi kaffe og noe å bite i.
Arrangementet er i samarbeid med Hvalfangstmuseet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *