Besøk på Gulli Skoletun – Andebu Fortidslag

Andebu var ei foregangsbygd når de vedtok å bygge 5 nye skolebygg i 1892, sa leder i Andebu Fortidslag Arvid Vegger da han ønsket besøkende fra SLS velkommen på Gulli Skoletun, tirsdag formiddag. Gulli er det eneste skolebygget fra 1892 som fortsatt er i kommunal eie.

Her orienterer Arvid Vegger om skolestua som inneholder pulter fra flere av skolene og gamle klassebilder de har fått tak i.

Prisen pr skolebygg i 1892 var 6000 kr. Alle skolene hadde bakerovn og 2 klasserom. På skoletunet er Communalstua oppført. Den er flyttet fra prestegården hvor den var et tilbygg på prestegarden bygd i 1854. Her ble kommunestyremøtene holdt. I dag er sløydsalen blitt til et flott møterom og det andre klasserommet er blitt vevstue. I enden på Communalstua er det innredet bakerovn. 

PÅ bildet under er det omtale av Gulli Skoletun.

I Andebu var det arbeidsskole fra 1935 til 1955. Fortidslaget ønsker å få flyttet denne til Gulli Skoletun. Skolen er tidligere revet og er lagret tørt. På Facebook er det opprettet en egen side kalt Arbeidsskolen i Andebu.
Bilder fra besøket .

 

Per Hotvedt, i midten, fortalte de første som kom at han begynte på skolen her i 1955.

Motlys, men bildet viser klasserommet med 25 pulter.
Vevstua er populær. Alle kurs blir fulltegnet.
Bilde fra Communalstua med det originale kommunestyreboldet.

Her er vi i baksterommet hvor bakerovnen kan steke 30 brød av gangen.
Her er vi møterommet hvor vær leder Svein Olav Løberg takker for oss.

Én tanke om “Besøk på Gulli Skoletun – Andebu Fortidslag

  1. This is so cool. Great pictures. Is this the old school that was on the Gulli farm with Gustav Sorensen and his father Ole Sorensen?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *