Besøk på Gulli Skoletun – Andebu Fortidslag

Andebu var ei foregangsbygd når de vedtok å bygge 5 nye skolebygg i 1892, sa leder i Andebu Fortidslag Arvid Vegger da han ønsket besøkende fra SLS velkommen på Gulli Skoletun, tirsdag formiddag. Gulli er det eneste skolebygget fra 1892 som fortsatt er i kommunal eie.

Her orienterer Arvid Vegger om skolestua som inneholder pulter fra flere av skolene og gamle klassebilder de har fått tak i.

Prisen pr skolebygg i 1892 var 6000 kr. Alle skolene hadde bakerovn og 2 klasserom. På skoletunet er Communalstua oppført. Den er flyttet fra prestegården hvor den var et tilbygg på prestegarden bygd i 1854. Her ble kommunestyremøtene holdt. I dag er sløydsalen blitt til et flott møterom og det andre klasserommet er blitt vevstue. I enden på Communalstua er det innredet bakerovn. 

PÅ bildet under er det omtale av Gulli Skoletun.

I Andebu var det arbeidsskole fra 1935 til 1955. Fortidslaget ønsker å få flyttet denne til Gulli Skoletun. Skolen er tidligere revet og er lagret tørt. På Facebook er det opprettet en egen side kalt Arbeidsskolen i Andebu.
Bilder fra besøket .

 

Per Hotvedt, i midten, fortalte de første som kom at han begynte på skolen her i 1955.

Motlys, men bildet viser klasserommet med 25 pulter.
Vevstua er populær. Alle kurs blir fulltegnet.
Bilde fra Communalstua med det originale kommunestyreboldet.

Her er vi i baksterommet hvor bakerovnen kan steke 30 brød av gangen.
Her er vi møterommet hvor vær leder Svein Olav Løberg takker for oss.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *