Stokke Bygdetun: Et imponerende anlegg med enorm aktivitet

Dette ble besøkende fra oss i Lokalhistorisk Senter vitne til når vi besøkte Bygdetunet og Stokke Historielag, tirsdag formiddag. Svein-Erik Bergsholm tok imot oss i Bryggerhuset og fortalte at her er det åpen kafe hver onsdag fra kl. 11.30 – 14.30. Anlegget består av 6 bygninger med ulike  aktiviteter. Mange lag og foreninger i Stokke har tilhold her. I tillegg til møtelokaler er det bl.a. et «museumsbygg», smie, bakerovn, klasserom, butikkrom, vognskjul, Dette bør alle se. 

Her er vi besøkende foran Hauganhuset som er museets hovedbygning. Det ble bygget i 1740 i Arnadal og ble flyttet til tunet i 1978. 

Museet er oppe hver søndag i hele sommer. 19 juni er det Veteranbiltreff og 26 juni treff for engelske veteranbiler.

Sist lørdag og søndag var det knivtreff. Helga før der var det Hagedag.
Noen bilder fra besøket:

Her er vi på vei inn i bryggerhuset. Bryggerhuset ble bygget i 1852. Det ble flyttet til Stokke  Bygdetun fra Horten og gjenreist i 2002-2004. I kjelleren er det bakerovn, kjøkken og møterom for bygdekvinnelaget.

Dette er en del av museet i kjelleren på Hauganhuset. Hauganhuset er museets hovedbygning. Det ble bygget i 1740 i Arnadal og ble flyttet til tunet i 1978. Her ble det gjenreist på full kjeller og innredet som bygdemuseum. Første etasje har kjøkken og spisestue på den ene siden,, kammers og bestestue på den andre. Disse rommene er innredet og møblert som på en storgård rundt 1900.

Kjelleren inneholder utstillinger med forskjellige håndverk. Den har et lite skomakerrom, et rom med apotekutstyr, et hvalfangst- og skipsfartsrom, en utstilling om Stokkebyens utvikling og en stor samling film- og fotoutstyr.

Loftet har en stor samling gamle bumerker fra Stokke samt Verner Baumans metallarbeider. Det har også utstillinger av utstyr til håndarbeid, matstell og vask av klær. Hele prosessen i produksjon av lintøy vises her. Hatter og gravminner er utstilt i mellomgangen.

I bakgrunnen låven. Museumslåven ble bygget på stedet i 1992 etter modell av en 1920-talls låve.
Den inneholder møtesal, kjøkken, toalettanlegg og klimastyrt magasin i første etasje. Magasinet inneholder om lag 300 bilder av Stokkekunstneren Hans Gerhard Sørensen. Møtesalen og kjøkkenet leies ut til selskaper for opptil 60 personer. Se egen side.
I andre etasje, med inngang fra låvebrua, er vår landbruks- og vintersportsutstilling. Andre etasje rommer også kontor og fagbibliotek.

Her fra skiutstillingen i låven. Askjem Skifabrikk lagde gode ski som er utstilt der.

Bjerkneshuset ble bygget på stedet som bolig i 1892. Nå rommer det en gammel skolestue, Barnas Museum med mange dukker og gamle leker samt en landhandel. Bildet viser landhandelen.

Gå gjerne inn på hjemmesiden til Stokke Bygdetun her

Hit skal vi flere ganger. Her er det mye å lære og mye å se. Det er et imponerende arbeid som gjøres i Historielaget og på Bygdetunet. 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *