Mitt kjære «Tomta» (Aagaards Plass)

Historien om «Tomta», eller nå kanskje bedre kjent som Aagaards Plass, er lang og rik på begiven­heter. Torsdag er dette tema når Finn Egil Johannesen kommer til Forsmannsenteret for å ta oss gjennom historien de siste 100 årene.

TORGHANDEL: Tomta er ikke til å kjenne igjen. I tidligere tider var det byens midtpunkt med torghandel og bussavganger.

«Tomta», eller Aagaardstomta, var torg og møteplass for hester, bønder og byborgere, et samlende sentrum i den vestre del av byen. Opp gjennom årene ble det etablert alle slags butikker, forretninger og virksomheter, og Tomta ble et slags minisamfunn som alle i byen hadde et slags forhold til.

KÅSERER: Finn Egil Johannessen har kjent «Tomta» gjennom hele livet. Torsdag 15. september tar han oss med på en tidsreise om Aagaards Plass. (Foto: Vidar P. Andresen)

 

«Her hadde man nesten alt; blant annet smie, meieri, kino, høyvekt, hjulmaker, frisørsalonger, fiskeforretninger, kaféer, bussholde­plass, kjøttforretninger, bilverksted, bensinstasjon og torghandel. Bare de helt voksne i Sandefjord husker nå smed Rosenlund, Meieri­salen, Busskaféen og Johansen på «Tomta» med alle hestene. Historien om «Tomta» er et fargerikt kapitel i byens historie, på godt og vondt. Fra en tid som noen fortsatt vil minnes med vemod. For om ikke lenge har hele «Tomta» forandret karakter — en forandring som vi tilårs­komne ikke har kunnet bremse på, men som forhåpentligvis blir til glede for yngre generasjoner.» Dette skrev Vilhelm Møller i boka «Kjære gamle Sandefjord» (1989).

MELKEBAREN: Alle som har levd en stund har spist fløyelsgrøt og melkeringer på Melkebaren.

– Men også årene etter at Vilhelm Møller skrev dette, har mye endret seg på Aagaards Plass. Ja, så mye at «Tomta» ikke lenger er til å kjenne igjen. Og det har ikke akkurat endret seg til det bedre. Selv minnes jeg med glede tida med liv, røre og 65 forretninger, sier Finn Egil Johannessen. Selv er han oppvokst i Nybyen, og daglig hadde han sin tur over Tomta på vei hjem fra Byskolen. Også familiens busselskap hadde «Tomta» som sin hjemmebane, slik at mye av livet ble tilbrakt nettopp der.

TJOMSLAND: Tom Tjomsland var en av de legendariske forretningene på Aagaards Plass.

Kåseriet på Forsmannsenteret er i regi av Sandefjord Lokalhistoriske Senter (SLS). Senteret arrangerer hver tirsdag formiddag foredrag og bildevisninger i sine lokaler på Pukkestad gård. Senere i høst blir det ytterligere to mimrekvelder på Forsmannsenteret, 17. oktober og 20. november.

HAVNÅS-HJØRNET: Ikke til å kjenne igjen. Og ikke alle mener at alt er blitt til det bedre.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *