Mye historie bak Svinessaga og rundt Goksjø

Flott vær ga en fin ramme rundt besøket på Svinessaga sist tirsdag formiddag. Bildet under viser fra venstre Svein Olav Løberg, Even Haughem som presenterte spennende historier rundt Goksjø og til høyre Ragnar Standal som orienterte om Turistforeningens overtakelse av Svinessaga.

Inne i hallen på Svinessaga er det pusset opp og laget et festlokale med bar og peis som kan leies.

Her ser vi baren. Alle murstein er gjenbruk fra Saga

Haughem holdt et foredrag om historiske hendelser rundt Goksjø inne i hallen etter ommvisning ute og lunsj i det fri.

Her er rester av framføring av tømmer inn i saga. Goksjø er senket en del slik at tømmeret
Deltakerne hadde med matpakke og tok lunsjen ute i det fine været. Øverst til høyre er det laget en klatrepark som er blitt populær.

Her orienterer Ragnar Standal oss ved ankomst.

Svinessaga er en gammel eiendom, men fremstår nå som et nytt friluftssenter i Vestfold. Eiendommen ligger ved Goksjø, den 4. største innsjøen i Vestfold. Vannet er fiskerikt og har flere fine badeplasser. Store flytebrygger for utsetting av kano / kajakk, fisking eller for å gå ut på isen vinterstid. En stor aktivitetspark levert av HØYT og LAVT ble etablert 2021.

I 1872 etablerte man en dampsag på eiendommen. Virksomheten var omfattende og hadde i sin tid 20 hester og 20 mann knyttet til sagbruksvirksomheten. Sagbruket ble nedlagt midt på 1980-tallet og har siden fungert som lager. Svinessaga er en gammel industieiendom som gradvis blir omgjort til et friluftssenter.
Sandefjord Turistforening har gjennomført en omfattende opprydding og tilrettelegging av friluftsaktivieter. Her er en rik kulturhistorie kombinert med en fantastisk beliggenheten, solrikt sørvestvendt slik at det kan være spektakulær solnedgang når forholdene tilsier det.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *