Richard Trollsås med gode minner fra jobbing ombord på Thorshøvdi og Kosmos 4

For 65 år siden dro Trollsås ut på hvalfangst 15 år gammel. Han ble ansatt som messegutt for offiserene på hvalkokeriet Thorshøvdi. 350 mann jobbet ombord. På søndagene var det fri. På noen søndager hadde vi konkurranser, fortalte Trollsås på Åpent Hus, tirsdag.

Her er det taudragningskonkurranse.

Trollsås fortalte at fangsten kunne gå sammenhengende i ukesvis. En sesong fanget de bl.a. 157 blåhval. Hvis en fikk fanget kvota, utgjorde månedslønna og «parten» like store deler. Han fortalte videre at de hadde mange japanere om bord. De hadde egen messe og egen kokk. 
Det skinte igjennom at Trollsås trivdes godt på hvalfangst. – Jeg var heldig med gode kolleger og et godt arbeidsmiljø, sa han.

Her er det antakelig hvalribbe som henger i vaieren. Trollsås fortalte at det også ble laget buljong av hvalribba. den ble blandet 50 – 50 med hønsebuljong.

Her viser Trollsås et bilde av hval på dekk.

Lønna varierte mye ombord på kokeriet. I 1964-65 tjente noen i salen 18-19000 kr på 6,5 mnd. Allerede før krigen var det noen skyttere som tjente 100 000 kr på en sesong. For noen vanket det også en ny bil når de kom hjem igjen.

Imponerende var bilder fra idrettskonkurransene ombord på Thorshøvdi og Kosmos 4.

Her er det høydehopp.
Her er det 60 meter løp.
Richard Trollsås til høyre og Svein Olav Løberg som styrte PC-en.

Kåseriet til Trollsås ble filmet og vil bli lagt ut om noen tid. Trollsås greidde seg flott. Dette har jeg ikke gjort før, men det kan han bare fortsette med….

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *