Landstad-kåseri og Syngende Strenger

Torsdag 20. oktober kl. 18.00 ønsker Sandefjord Lokalhistoriske Senter nok en gang å fylle Forsmannsenteret til randen. Denne gang med Svein Ingebretsens bildeforedrag om salmedikteren Magnus B. Landstads liv som sokneprest i Sandefjord. Andre avdeling blir med kvartetten Syngende Strenger.

Magnus Brostrup Landstad var sokneprest i Sandeherred (Sandar) fra 1859 til 1877. Hans salmebok feiret i 2020 150 års jubileum. Salmeboka forelå i trykket utgave i 1870, etter at departementet hadde godkjent den året før.
– Foredraget om Landstads tid i Sandefjord gir et tidsbilde av Sandeherred og Sandefjord i den tiden han var sogneprest i Sandar. Det blir tegnet et bilde av hovedpersonen selv og av forholdene som han arbeidet under. I tillegg får vi vite en del om bygdens og byens utvikling fra tidlig middelalder og fram til tidlig nittenhundretall, forteller Svein Ingebretsen.

Nasjonsbygger
Magnus B. Landstad (1802 – 1880) vokste opp i Finnmark og Nordland, og virket som prest og salmedikter. Han gjorde dessuten en stor innsats som folkevise- og eventyrsamler og var en viktig bidragsyter i arbeidet som nasjonsbygger etter 1814. Før han kom til Sandeherred, virket han som prest i Kviteseid, Seljord og Halden. I Sandefjord har vi i dag Hans Holmens Landstad-monument i larvikitt fra 1928 på Landstads plass ved Sandar kirke, samtidig som Landstads gate er en del av Fv303, fra rundkjøringen ved brannstasjonen i Sandefjordsveien til Sandar kirke.

Syv av 14 barn døde
Det var i 1859 at Landstad ble utnevnt til sokneprest i Sandar kirke. Tre år senere skrev han sitt første utkast til salmeboka som ble trykket i 3.000 eksemplarer. Utgivelsen møtte mye kritikk, og ble ikke godkjent, noe Landstad tok svært tungt.
– Det fortelles blant annet at Landstad nattestid ofte gikk fortvilet rundt på sitt arbeidsværelse i Sandar prestegård, og ba Gud om hjelp. Først i 1869, etter en lang prosess, ble Landstads salmeverk godkjent for bruk ved den offentlige gudstjeneste, forteller Svein Ingebretsen.

KVELDENS KÅSØR: Svein Ingebretsen er en kåsør man bare må oppleve. Torsdag utdyper han Landstads virke i Sandefjord i årene fra 1859 til 1877.

Magnus B. Landstad og hans kone, Mina, fikk 14 barn, hvorav 12 av dem levde da de kom til Sandeherred. Senere døde ytterligere fem av deres barn. Prestefamilien hadde også store privatøkonomiske problemer. Landstads helse skrantet dessuten mye i perioden i Sandefjord. De tre siste årene av sitt liv levde han i Kristiania.

Musikalsk avslutning
Etter Svein Ingebretsens bildeforedrag og en kaffepause ryddes podiet for Syngende Strenger, en kvartett bestående av Reidar Ottesen (nykkelharpe, mandolin, bouzouki og munnharpe), Peter Rutherfurd (fiolin), Bjørn Ervik (gitar) og Morten Hellemann (gitar).
Syngende strenger startet opp høsten 2018, og spiller og synger viser, reels, folkemusikk og annen tradisjonsmusikk fra blant annet Norge, Sverige, Skottland, Irland og England.

FOLKELIG MUSIKK: Syngende Strenger er en kvartett bestående av (f.v.) Reidar Ottesen, Peter Rutherfurd, Bjørn Ervik og Morten Hellemann. Torsdag avslutter de SLS-kvelden på Forsmannsenteret

 

3 tanker om “Landstad-kåseri og Syngende Strenger

  1. Foredrag om Landstad i Sandefjotd,på Forsmannsenteret, søndag 30.10.22 -kl..18.Vi er flere personer som møtte opp der for å høre på foredraget.Her var ingen tilstede,som skulle stå for arrangementet.Hva skjedde ??? Hvor skulle arr.finne sted.Alle vi som møtte opp,hadde lest annonsen i S.fj.Blad på fredag 28.10.22.Hva er forklaringen på dette??.Mvh.Marit Hasås.tlf.41661659

    • Hei! Dette var beklagelig. Foredraget fant sted 20. oktober, og var annonsert før det. Hvorfor det nå kom inn i SBs kulturoversikt, vet vi ikke. Sandefjord Lokalhistoriske senter senter har alltid oppdatert terminliste på denne hjemmesida.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *