Landstadmonumentet og Landstads liv i Sandefjord bragte overraskelser til mange

– Tusen takk for for et fantastisk arrangement, sa flere etter møtet på Forsmannsenteret torsdag kveld. I tillegg til bilder om Landstads liv i Sandefjord, bybranner og funn av av en kobberboks med historien bak reisingen av Landstadmonumentet, ble kvelden avsluttet med en konsert av gruppen  Syngende Strenger. 

Svein Ingebretsen var kveldens kåsør om Landstads liv i Sandefjord. Kåseriet ble filmet og filmen blir etter hvert tilgjengelig i Bokhylla på nettsiden vår. I forlengelsen av Ingebretsens kåseri fortalte Reidar Ottesen (bildet) at kommunen ved etablering av rundkjøringen med Landstad i midten fant kobberboksen med historien bak reising av monumentet. I boksen var det også en salmebok og navnet på 4000 Sandefjordinger som bidro med innsamlingen til reisingen av monumentet i 1928. 

I kobberboksen ble det opplyst at steinen til monumentet var hentet på Jåberg. Det var en lærer som tok initiativ i 1921 til at lærere og skolene burde organisere en innsamling med elevene. Innsamlingen ble gjennomført 11 mai 1922. Statuen ble avduket 17 mai 1928.
Ved flytting av statuen for å lage rundkjøring rundt 1980 fant en kobberboksen med Landsstads Salmebok, brev med historien bak statuen og 4000 navn som hadde bidratt. En kopi ble overlevert foreningen og en kopi er overlevert Vestfoldarkivet. 

Svein Ingebretsen imponerte med sine kunnskaper om Landstads liv i Sandefjord. Han fortalte at Landstad fikk forespørsel fra departementet om han kunne lage en salmebok. Den var i salg fra 1870, men i Sandefjord ( Sande Herred) ble den først tatt i bruk 10 år senere. Landstad mente salmeboken skulle inneholde salmer som var lette å huske og synge. Det var viktig med norske ord og ikke latin.

Landstad og frue med 11 av sine barn i 1865

Bildet under er utlånt av Torkel Fagerli og fra 1864. 

«Herredshust» til høyre var bolig for prestefamilien. Driftsbygningen er til venstre omtrent der menighetshuset ligger i dag.

På bildet ser vi at det høye spiret på kirken ikke er bygget. Spiret ble bygget i 1862 av en byggmester fra Stokke.

Da Landstad og familien kom til Sandar i 1859 hadde de med seg kyr. Presten drev gården og leide også ut rom til folk som ble behandlet på Kurbadet.

Folketallets utvikling i Sandefjord vises på plansjen under.

I Vestfold har det vært 22 middelalderkirker. Den gamle steinkirken i Sandar ble revet ca 1790 og ny kirke stod ferdig i 1792. 

Landstad var i Sandefjord fra 1859 til 1877.

FOLKELIG MUSIKK: Syngende Strenger er en kvartett bestående av Reidar Ottesen, Peter Rutherfurd, Bjørn Ervik og Morten Hellemann. Torsdag avsluttet de SLS-kvelden på Forsmannsenteret

Mange ga som sagt uttrykk for at dette var en svært minnerik kveld. De som ikke var der kan senere se kåseriet fra Bokhylla på nettsiden vår.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *