Mange tidligere Jotunansatte på møtet om Jotunbrannen

Flere tidligere ansatte på Jotun møtte tidlig opp til mimrekvelden om Jotunbrannen på Formannsenteret torsdag kveld. Det var tidligere konserndirektør Arne J. Langnes som fortalte om Jotunbrannen og suksessen med fargeblandingsmaskinen Multicolor. Han ble supplert av Even Haughem på gjenoppbyggingen etter brannen 15 september 1976. Einar Gleditsch fortalte om satsningen på automatisk høylager på Vindal. 

Arne J. Langnes fortalte om et enormt arbeid for å sikre de ansatte, opprettholde produksjonen og bygge opp bedriften i igjen . Kåseriet ble filmet. filmen blir tilgjengelig

Langnes opplyste at 6 personer døde og flere ble skadet. 200 personer ble evakuert i området. I tillegg til brannvesenet lokalt og i Larvik og Tønsberg deltok Jotuns eget brannvesen, Røde Kors, Politi, Sivilforsvar og Sandefjord Sykehus. Først flere dager etterpå kunne ansatte hos entrepenør Hansen kjøre inn på branntomta fortalte, Even Haughem.

Langnes viser et bilde som viser brannen.

Ingen ble permittert etter brannen, fortalte Langnes. Ledelsen ga fullt trykk på å komme raskt i gang med å få i opp produksjonen, Jotun bestod nå av avdelinger i Bergen, Oslo og Østfold etter fusjon med Alfred Bjerke, Fleischer og Lilleborg Denofa. Ansatte fra Sandefjord ble sendt til Bergen hvor det ble lagt opp til helkontinuerlig drift.

Even Haughem fortalte at han ble plassert der av entrepenør Hansen en uke etter brannen og var der til april året etter.

Einar Gleditsch fortalte at Jotun leide lager «overalt». Han fikk tilslutning fra styret om at de skulle bygge automatisk høylager på Vindal hvor Jotun eide tomta. Roboter både plasserte malingen og hentet den ut i et mørkt lokale i mange høyder. De kom svært mange gjester for å studere høylageret. 

Einar Gleditsch under sitt innlegg.

Multicolor – maskinen
Langnes fortalte om bakgrunnen for ideen om å satse på Multicolor. Det er en maskin som blander maling til de fargene kunden ønsker. Ideen var ar maskinen ga kundene større utvalg og at forhandlerne trengte mindre lager. Hele historien får dere i filmen som om kort tid blir tilgjengelig. 

Langnes var sentral i satsningen på Multicolor.

I dag er det utplassert 10000 Multicolor i mange land. 
Det blandes 600 millioner liter på denne maskinen.  70 – 80 prosent av Jotuns omsetning kommer via disse maskinene. I tillegg til dekorativ maling via Multicolor har Jotun avdelingene Marin, Protectiv og Pulver.
Langnes fikk klart fram at at ledelsen på Jotun stod på for å bygge opp igjen fabrikken etter brannen og beholde posisjonen i malingsmarkedet.

Fra venstre møteleder Karl Einar Schrøder-Nielsen og Arne J. Langnes før møtet startet og salen begynner å fylles opp.
Inngangspenger ble mottatt av Frank Vik-Hansen og Per Marvin Tennum. Mande betaler i dag også med Vipps.

Det er det bare å vente på at filmen blir tilgjengelig for flere detaljer.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *