Midt på 70-tallet var Arne Jørgen Langnes (86) divisjonsdirektør på Jotun, og sentral i utviklingen av det første datastyrte malingsblandesystemet. Han satt således sentralt i ledelsen under den tragiske Jotunbrannen for 46 år siden.
Torsdag 17. november kl. 18.00 forteller han om sitt virke i Jotun gjennom 40 år, når Sandefjord Historiske Senter (SLS) inviterer til åpen kveld på Forsmannsenteret.
Det var onsdag 15 september i 1976 at brannalarmen gikk på Jotun fabrikkers anlegg på Gimle i Sandefjord. Seks mennesker mistet livet, elleve ble skadet og verditapet ble beregnet til 175 millioner kroner. Brannen oppstod som resultat av en lekkasje i særdeles brannfarlig råstoff. En ovn i etasjen under antente løsemiddelgassen, noe som førte til en enorm eksplosjon. Brannen i anlegget utviklet seg svært raskt, og lenge fryktet man også en kjemikalieeksplosjon i fjellanlegget ved Gimle.
På nært hold
Den tragiske Jotun-brannen er blant våre aller største industribranner. Arne J. Langnes satt selv hjemme da han forstod hva som var i ferd med å skje.
Den tragiske Jotun-brannen er blant våre aller største industribranner. Arne J. Langnes satt selv hjemme da han forstod hva som var i ferd med å skje.
– En nabo og jeg kjørte ned til brygga og kunne oppleve tragedien på litt nærmere hold. Dagen etter var Jotun-ledelsen samlet til krise møte. Det verste var selvfølgelig å være vitne til at menneskeliv gikk tapt. Dernest måtte vi legge en videre strategi for å ivareta pårørende, ansatte og den videre produksjonen. Heldigvis fikk vi god hjelp, også av våre konkurrenter. På denne tida hadde vi dessuten fabrikker i både Oslo, Bergen og Fredrikstad, så vi kom oss ganske videre. Men det skulle ta neste to år før anlegget på Gimle kunne gjenåpnes, sier han.
40 spennende år
Etter to år i Treschow Fritzøe i Larvik, kom Arne J. Langnes til Jotun i 1958. Dette skulle bli hans arbeidsplass i over 40 år.
Etter to år i Treschow Fritzøe i Larvik, kom Arne J. Langnes til Jotun i 1958. Dette skulle bli hans arbeidsplass i over 40 år.
– Det ble et særdeles spennende arbeidsliv, og jeg fikk ta del i mye av den store utviklingen i Jotun-konsernet. Jeg var blant annet med da vi fusjonerte med Alf Bjerce, Fleischer og Denofa Lilleborg., og fikk ta del i etablering av nye fabrikker over store deler av verden. Omtrent samtidig med Jotun-brannen hadde jeg som hovedoppgave å utvikle det som nå er kjent som Multicolor, det aller første datastyrte malingsblandesystemet, forteller Arne J. Langnes.
Foredraget på Forsmannsenteret blir delt i to bolker, med Jotun-brannen og Multicolorsystemet som to hovedtemaer. Mellom dette blir det tid til kaffe og pauseprat. Allerede tirsdagen etter inviterer SLS til nok et kveldsmøte: På Pukkestad Gård vil da Roar Verde fortelle om gamle postruter i Vestfold.