Om Jotun-brannen og Multicolor

Midt på 70-tallet var Arne Jørgen Langnes (86) divisjonsdirektør på Jotun, og sentral i utviklingen av det første datastyrte malingsblandesystemet. Han satt således sentralt i ledelsen under den tragiske Jotunbrannen for 46 år siden.
Torsdag 17. november kl. 18.00 forteller han om sitt virke i Jotun gjennom 40 år, når Sandefjord Historiske Senter (SLS) inviterer til åpen kveld på Forsmannsenteret.

TRAGEDIEN: Jotun-brannen startet på kvelden 15. september 1976. Seks mennesker mistet livet, elleve ble skadet og verditapet ble beregnet til 175 millioner kroner. (Foto: Sandefjords Blad / Arkiv)

Det var onsdag 15 september i 1976 at brannalarmen gikk på Jotun fabrikkers anlegg på Gimle i Sandefjord. Seks mennesker mistet livet, elleve ble skadet og verditapet ble beregnet til 175 millioner kroner. Brannen oppstod som resultat av en lekkasje i særdeles brannfarlig råstoff. En ovn i etasjen under antente løsemiddelgassen, noe som førte til en enorm eksplosjon. Brannen i anlegget utviklet seg svært raskt, og lenge fryktet man også en kjemikalieeksplosjon i fjellanlegget ved Gimle.
 
På nært hold
Den tragiske Jotun-brannen er blant våre aller største industribranner. Arne J. Langnes satt selv hjemme da han forstod hva som var i ferd med å skje.
– En nabo og jeg kjørte ned til brygga og kunne oppleve tragedien på litt nærmere hold. Dagen etter var Jotun-ledelsen samlet til krise møte. Det verste var selvfølgelig å være vitne til at menneskeliv gikk tapt. Dernest måtte vi legge en videre strategi for å ivareta pårørende, ansatte og den videre produksjonen. Heldigvis fikk vi god hjelp, også av våre konkurrenter. På denne tida hadde vi dessuten fabrikker i både Oslo, Bergen og Fredrikstad, så vi kom oss ganske videre. Men det skulle ta neste to år før anlegget på Gimle kunne gjenåpnes, sier han.

40 ÅRS ERFARING: Arne Jørgen Langnes har 40 års erfaring fra toppledelsen i Jotun. Torsdag 17. holder han foredrag på Forsmannsenteret i regi av Sandefjord Lokalhistoriske Senter. (Foto: Vidar P. Andresen / SLS)

 
40 spennende år
Etter to år i Treschow Fritzøe i Larvik, kom Arne J. Langnes til Jotun i 1958. Dette skulle bli hans arbeidsplass i over 40 år.
– Det ble et særdeles spennende arbeidsliv, og jeg fikk ta del i mye av den store utviklingen i Jotun-konsernet. Jeg var blant annet med da vi fusjonerte med Alf Bjerce, Fleischer og Denofa Lilleborg., og fikk ta del i etablering av nye fabrikker over store deler av verden. Omtrent samtidig med Jotun-brannen hadde jeg som hovedoppgave å utvikle det som nå er kjent som Multicolor, det aller første datastyrte malingsblandesystemet, forteller Arne J. Langnes.

I FØRERSETET: Jotuns Multicolor ble verdens første datastyrte system for fargeblanding av maling. Her står Arne Langnes t.v., sammen med Øistein Fon (i midten) og produktsjef Tore Lysebo. (Foto: Sandefjords Blad / Arkiv)

Foredraget på Forsmannsenteret blir delt i to bolker, med Jotun-brannen og Multicolorsystemet som to hovedtemaer. Mellom dette blir det tid til kaffe og pauseprat. Allerede tirsdagen etter inviterer SLS til nok et kveldsmøte: På Pukkestad Gård vil da Roar Verde fortelle om gamle postruter i Vestfold.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *