Sandefjord fikk eget postkontor først i 1837

Sandefjord fikk eget postkontor først i 1837 selv om postvesenet var opprettet i 1647.  Postrutene gikk fra Christiania langs kongeveien fram til Haukerød. Så ble posten ført ned til byen i en liten sekk. De første postrutene i Sandar ble opprettet i 1906 og gikk til Framnes og Helgerød. Dette var noe vi fikk høre av Roar Verde og Steinar Grøtterød på kveldsmøtet på Pukkestad, tirsdag kveld. Tema for møtet var gamle postruter i Vestfold.

Roar Verde til venstre og Steinar Grøtterød

Roar Verde skrev våren 2022 et kulturminne for Sandar Historielag kalt fra postgårder til postkontor. Kulturminnet kan leses her.

Verde fortalte at det i 1647 ble etablert 13 postkontor, 280 postetapper fordelt på 446 postbønder. I 1650 var det bare 40 km vei, mens det i 1814 var blitt 5000 km vei. Noen gårder ble pålagt postplikter. Det var ikke lønnet eller frivillig. De som fikk pålegget slapp bl.a. militærtjeneste.

Verde og Grøtterød har syklet ruten fra Christiania til Kristiansand. De fortalte at postruten enkelte steder var veldig bratt og at ruteveiene delvis er grodd igjen.  

Møtet var godt besøkt selv om vi fikk det første lille snøfallet.

Møtet ble filmet og vil bli tilgjengelig for interesserte senere på Bokhylla. Se link øverst på denne nettsiden.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *