Første faste kinodrift begynte i Kong Carls festivitetslokale

Ifølge Henrik Sandberg ble byens aller første kinoforestilling annonsert i 1899, skriver Sven Erik Lund i en epost til Per Arne Bjune. Den ble holdt i Avholdsforeningens lille sal. (Hvor den lå, har jeg foreløpig ikke skaffet rede på.) Den ble nok en engangsforestilling, for byens faste kinodrift begynte for alvor 15.11.1904. Det skjedde i Hotel Kong Carls festivitetslokale.

Sven Erik Lund til venstre og leder Svein Olav Løberg på møtet på Forsmannsenteret sist torsdag.

Der foregikk også andre arrangementer, og da måtte filmene vises andre steder, bl.a. i et lokale i Apoteket Nordstjernens bygning på hjørnet Kirkegt./Kongens gate.

Videre forteller Henrik Sandberg, som var kinosjef i mange år, at et privat selskap med navnet Sandefjords Kinematograf var i virksomhet fra 1907 til 1918. De skaffet seg fast fremvisningssted i Aktiemeieriets sal i 2. etasje fra juni 1907. Også i Teaterlokalet og i Badets festsal (Bryggegaden) var det kinoforestillinger. Sistnevnte er trolig den som senere fikk navnet Nedre.

Det var først i 1911 Johan Mørk begynte å bygge en moderne kino i bygningen konsul Johan Rasmussen hadde oppført på hjørnet Stockfleths gate/Jernbanealleen. Kinoen, åpnet 7.1.1912, fikk navnet Verdensteateret. Johan Mørk solgte seg ut derfra og satte i gang bygging av et nytt Verdensteatret i Kongens gate 1C. Der åpnet han for filmvisninger 14.3. 1917. Bygningen står der fortsatt, med navnet 1916, tror jeg. I mange år var det som kjent to kinoer i byen, kalt henholdsvis Nedre og Øvre.

Disse linjene ble bare en forkortet kinohistorie, men Per Arne Bjune fikk i hvertfall bekreftet at Sandefjords kinodrift begynte på Kong Carl i 1904, og at Johan Mørk kom senere i gang.

Én tanke om “Første faste kinodrift begynte i Kong Carls festivitetslokale

  1. Min bestefar fortalte meg engang på 50-tallet at han var på kino i Meierigårdens lokaler, 2. etasje, ved Aagaards plass (Aktiemeieriets sal). Det var antagelig før 1910…

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *