Audun Tjomsland på Pukkesad tirsdag, mens Erik Jacobsen hyller Knut Einar Oskarsen på Forsmann torsdag kveld.

Knut Einar Oskarsen (93) er elektrikeren fra Sandefjord som på fritida skapte fotoskatter og unike filmer – som altfor få kjenner til. Torsdag kveld hyller dokumentarfilmskaper Erik Jacobsen (52) sin venn på Forsmannsenteret. Men allerede tirsdag formiddag kommer Audun Tjomsland til Pukkestad for å prate om Bjerggata og Carlsen-kvartalets framtid. 

EN HYLLEST: Erik Jacobsen har kjent Karl Einar Oskarsen i mange år. Torsdag ønsker Erik Jacobsen å hylle sin gode venn, og samtidig fortelle om hans betydning som lokalhistorisk dokumentarfilmskaper. Bildet er tatt hjemme hos Oskarsen i 2003. (Foto: Erik Jacobsen)

 

Torsdag er det imidlertid filmskaper og journalist Erik Jacobsen som har et ønske om å hedre Knut Einar Oskarsen, ved å portrettere og vise utdrag fra sandefjordingens imponerende produksjoner. Oskarsens filmer har stor lokalhistorisk interesse, og kvelden vil trolig bli helt spesiell.

Knut Einars Oskarsens interesse for bilder startet tidlig, etter at han hadde fått låne et kamera av sin bestefar. Senere lot han seg fascinere av levende bilder, og dokumentarfilmen han og Roar Tollnes laget i forbindelse med utgravingene på Kaupang er blitt en av de legendariske, som også er blitt vist på NRK.

Venner i over 20 år
Erik Jacobsen ble kjent med Knut Einar Oskarsen for over 20 år siden. Da skulle Erik Jacobsen gå i gang med dokumentarserien «Hvalfangsteventyret» for TV-Vestfold. 40 års aldersforskjell spilte ingen rolle.

– Han har betydd mye for meg i alle år etter vi møttes. Alt han har filmet opp gjennom årene har hatt stor verdi for meg. Han har bare vært så dyktig i alt han har skapt, sier Erik Jacobsen om sitt forbilde og venn.

– Jeg lot meg imponere av alt han hadde fått til – helt på egenhånd. Knut Einar laget i sin tid også sin egen film for sin tidligere arbeidsgiver, Jotun. Andre lokalhistoriske dokumentarfilmer han har skapt, handler blant annet om loshavna Ula, en middelalderkirker i Vestfold og en info-film om pulverlakkering for Jotuns tidligere datterbedrift, Corro-Coat i Tjølling, forteller Jacobsen.

FORBILDE OG VENN: Alt han har filmet opp gjennom årene har hatt stor verdi for meg. Han har bare vært så dyktig i alt han har skapt, sier Erik Jacobsen om sitt forbilde og venn. (Foto: Erik Jacobsen)

Mye på hjertet

Sandefjord Lokalhistoriske Senter og Sven Erik Lund har tidligere gitt ut et rikholdig hefte viet Knut Einar Oskarsens minner fra et langt liv i Sandefjord. Med godt humør og en imponerende hukommelse forteller han der om mennesker, butikker, gateliv, episoder og merkverdigheter fra livet før han ble elektriker på Jotun. Her kommer han inn på sin oppvekst som skolegutt, de første jobbene som visergutt, og senere som butikkbetjent før og etter krigen. Dette heftet deles ut til publikum på Forsmannsenteret torsdag kveld.

Audun Tjomsland

Møtet torsdag er i regi av Sandefjord Lokalhistoriske Senter (SLS), som hvert halvår inviterer til tre stormøter på Forsmannsenteret. Kåseriet om Knut Einar Oskarsen er det siste dette vårsemesteret. Men SLS inviterer hver eneste tirsdag formiddag fram til skolens sommerferie til åpne møter med foredrag og bildevisninger. Førstkommende tirsdag (18.4.) er det Audun Tjomsland som kåserer. Han har kalt sitt kåseri «Langs Bjerggata – med et sideblikk på Havna og Bryggetorget». Det bør kunne bli historisk spennende og samtidig lokalpolitisk svært interessant.

Per Marvin Tennum
Sandefjord Lokalhistoriske Senter    

 

 

 

2 tanker om “Audun Tjomsland på Pukkesad tirsdag, mens Erik Jacobsen hyller Knut Einar Oskarsen på Forsmann torsdag kveld.

  1. Er det mulig å få kontaktopplysninger til Erik Jacobsen, da det kan være interessant for Sandefjord Kreftforening å få det samme kåseriet på et medlemsmøte i mai.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *