Lars Os fikk Kulturprisen i 1974 – Æresmedlem i Mållaget, Avholdslaget og Historielaget

Gamle fargebilder tatt av styrestyrer Lars Os i Helgerød Krets i 1952 ble vist på Åpent Hus på Pukkestad, tirsdag formiddag. I tillegg hadde Vidar P. Andresen søkt opp Lars Os i Sandefjords Blad. Fra 1960 – 1969 var han nevnt i 241 oppslag i avisa. Os ble ansatt i 1922 og gikk av med pensjon i 1959. Oppslaga var etter at han ble pensjonist.

– Jeg husker Os på den gamle Helgerødskolen i 1958 og flyttingen til «nyskolen» i 1959, sa Andresen under kåseriet. Interesserte vil finne gode skildringer av livet til Os i Sandefjord i avisoppslaga om han i Sandefjords Blad. 
Under ser vi at også er oppført i 162 bøker, i følge nasjonalbiblioteket.

I avisoppslaga går det fram at oldefar Lars var lærer, bestefar var lærer, faren utdannet lærer og Lars Os ble også lærer utdannet på Stord som hans bestefar. En liten baktanke var det nok fordi en slapp militærtjeneste etter å ha vært lærer i 7 år. Os var fra Norfjordeid og forkjemper for landsmålet hele sitt liv. 
Os kjøpte selv fotoapparat i 1949 og fikk halve beløpet dekket av kommunen i etterkant. Det er nok med dette kameraet bildene ble tatt i 1952. Vi ser av avisartiklene at Os var en ettertraktet kåsør på ulike møter og større arrangementer som Sandardagen på Elgesemi 1959.

Her Os avbildet med 7 klasse i 1956. PÅ hver side av Os sitter tvillingene Solveig og Reidun til Soveig H. Mathiassen som overtok etter Os som skolebestyrer på Helgerød.

Over ser vi bildet av Frebergslottet. Gården ble etter ca. 1903 drevet som døvehjem. Etter at statsbidraget opphørte ble skolen avviklet i 1924. Mer om gården kan leses i boka Reder- og Skippergårder i Sandefjord av Tor Bjørvik. Gården ble overtatt av Anne Grethe og Hans huseby i 1977. Huset ble revet i 1987 og nytt hus ble bygget like østenfor. I dag driver datteren deres guro Huseby gården. 

Bildet viser Lars Os foran fanen i toget fra den gamle til den nye skolen høsten 1959.

Foran fra venstre lærer Inger Brox, lærer Solveig H. Mathiassen, lærer Haraldsen, skolebestyrer Lars Os, fru Os og fru Haraldsen. 
Bak fra venstre lærer ?, kona til vaktmester Hansen, lærer fru Lien, lærer Lien, lærer Haraldsen, vaktmester Hansen, lærer Klavenes og lærer ?

 Tirsdagsmøtene er godt besøkt. Bildet er tatt rett før kåseriet starter.
Andresen sa han kun har fått en brøkdel av omtalen av Os i Sandefjords Blad, men imponert var han av aktiviteten til Os. Han er viden kjent for sin fine bunad i 17 mai-toget sydd av en skredder i Sandefjord. Os må jeg studere videre, sa Andresen.

Omtalen av Os i avisa da han fylte 70 og 80 år i avisa er lærerikt. Under ser vi Vidar P. Andresen. 

Én tanke om “Lars Os fikk Kulturprisen i 1974 – Æresmedlem i Mållaget, Avholdslaget og Historielaget

  1. Hei Vidar!
    Dumt at jeg ikke fikk vært og hørt på deg fortelle om Lars Os og ellers mye artig fra Helgerød.
    På bildet av lærere og ektefeller, har du satt (lærer?) på personen ytterst til venstre. Mannen er Eilif Hveberg Mathiassen – min far.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *