Om Onassis, Jahre og Halvorsens bakeri

Sandefjord Lokalhistoriske Senter inviterer til to åpne møter neste uke. Tirsdag formiddag, 12. september, kåserer Bente A. og Hans Martin Lang om Halvorsens bakeri på Pukkestad gård, mens Audun Tjomsland holder foredrag på Forsmannsenteret torsdag kveld.

PÅ PUKKESTAD: Bente Aven Lang og Hans Martin Lang kan se tilbake på et langt arbeidsliv på Hvidts Plass. Tirsdag formiddag forteller de om den spennende bakerihistorien som begynte med W. H. Halvorsen allerede i 1879.

Først ut er altså Bente A. og Hans Martin Lang. De tar for seg den spennende bakerihistorien til det som skulle bli Vestfolds største bakeri, I. Halvorsen AS. Deres historie begynner i 1879, da W. H. Halvorsen løser sitt borgerbrev som bakermester og starter sin første bakeribedrift i Sandefjord – i det som da het Langgaden 191b, og som senere skal hete Kongens gate 18.

Hvidts Plass
Allerede to år senere flytter han sin virksomhet til Kirkegaden nr. 123, det som senere ble bedre kjent som Christopher Hvidts Plass 3.

Men for familien Lang startet det hele først i 1920, da 10 år gamle Josef Lang ble ett av mange tusen barn fra den hungersrammede hovedstaden i Østerrike – Ungarn som ble sendt til Norge.  Om bord på toget gjennom Sverige får wienerbarna utdelt kort om halsen. På kortet til Josef Lang står det skrevet «Baker Halvorsen» ..

Gigantenes hvalfangstoppgjør
Torsdag kveld, 14. september, kommer Audun Tjomsland til Forsmannsenteret for å  kåsere om skipsrederne Anders Jahre fra Sandefjord og Aristoteles Onassis fra Hellas. De var i sin tid kanskje verdens største og mest innflytelsesrike skipsredere. De hadde dessuten felles bekjente i hvalfangstbyen Sandefjord, og Onassis så at det var store inntektsmuligheter i hvalfangsten – så han ville inn. Han spurte derfor Anders Jahre til råds, om hvordan han kunne få sterkere innpass i hvalfangsten. Det endte med at Jahre og Onassis ble harde konkurrenter innen hvalfangsten, og det er kanskje ennå tidligere hvalfangere i Sandefjord som husker konkurransen mellom Onassis og Jahre.
Audun Tjomsland har samlet informasjon om hvordan oppgjøret mellom de to gigantene gikk for seg. Foredraget har han kalt «Gigantenes oppgjør om hvalfangsten».

PÅ FORSMANN: Torsdag kveld, 14. september, kommer Audun Tjomsland til Forsmannsenteret for å kåsere om skipsrederne Anders Jahre og Aristoteles Onassis fra Hellas. Audun Tjomsland har samlet informasjon om hvordan oppgjøret mellom de to gikk for seg. Foredraget har han kalt «Gigantenes oppgjør om hvalfangsten».

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *