Hvalfangstens betydning for byen – pioner C.A. Larsen fikk en kommunal æresgrav.

Tirsdag formiddag holdt Ragnar Iversen et imponerende kåseri om hvalfangst på Åpent Hus på Pukkestad. Av de norske pionerene stod Carl Anton Larsen i en særstilling. Seansen ble filmet og blir tilgjengelig på nettsiden.vår. 

Er engelsk frimerke hedret Larsen for innsatsen. Ragnar Iversen under foredraget.

Av de norske polarpionerende står Carl Anton Larsen i en særstilling. Han var den første som tok opp hvalfangst i Antarktis. I 1904 fra Grytviken på Syd-Georgia, og han skulle senere bli den som først gjennonførte fangst i åpen sjø i storformat.Begge deler ble starten på en eventyrlig næringsutvikling. Først den lisensierte hvalfangsten med støttepunkter i havner og deretter den pelagiske fangsten langt til havs som tok helt over på 1920-tallet.

Bilde av gravstedet til C.A. Larsen i Sandefjord

Larsen døde i sin lugar 8 desember 1924 mens skipet oppholdt seg i Rosshavet. Larsen hadde fått en knekk etter et hjerteattakk. i april.

Larsen ble begravet 15 mai 1925 etter hjemkomst fra isen.. Gravstedet er en kommunal æresgrav. Han ble Ridder av St. Olavs Orden i 1909.

Allerede i 1892 dro kaptein Larsen til Sydishavet for å forsøke å fange sel og hval. Skipet JASON forlot Sandefjord i september.

Det var mange stasjoner på Syd-Georgia. Mest kjent er nok Grytvika, Husvik og Strømnes.
Effektivt ble det når kokeriene fikk hull i hekken og kunne behandle hvalene på dekk.
Iversen viste flere bilder med et voldsomt uvær.
Etter krigen dro mange 15-åringer til sjøs. Mange medlemmer hos oss har også vært på hvalfangst. Kjenner dere noen av disse ?
Fullt hus på Åpent Hus på Pukkestad i det lederen ønsker velkommen til møtet.

Tusen takk til Ragnar Iversen for et flott foredrag med mange gode bilder. Som sagt ble hele foredraget filmet og blir senere tilgjengelig på nettsiden i Bokhylla. 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *