Torsdag på Forsmann: Filmen om Jahre, Park og kunsten. Men allerede tirsdag er Svein Olav på Pukkestad

Tidligere i år arrangerte Sandar Historielag lunsjforedrag på Scandic Park Hotel med Trygve Andersen. Temaene var Anders Jahre, kunst og Park Hotel. Torsdag kveld viser Sandefjord lokalhistoriske Senter (SLS) filmen de selv har produsert, på Forsmannsenteret. Men allerede tirsdag kommer Svein Olav Løberg til Pukkestad for å fortelle om museet som forsvant.

LOALHISTORIE: Bakgrunnen for filmen som torsdag vises på Forsmannsenteret i regi av Sandefjord Lokalhistoriske Senter, er et møte Sandar Historielag arrangerte om Anders Jahre, Park Hotel og kunstutsmykkingen tidligere i år.  Trygve Andersen (t.v.) og Arne Gregersen i Sandar Historielag.

Få Forsmannsenteret vil dessuten Trygve Andersen selv være til stede, og programmet vil foruten filmen, bestå av hans utdypende kommentarer og refleksjoner. I pausen selges det kaffe og kaker.

Når det skal fortelles om kunst, Anders Jahre og Park Hotel, er det ingen som vet så mye om dette som tidligere banksjef Trygve Andersen. Filmen er tatt opp på Park, der Trygve Andersen gikk gjennom det samme som han gjorde i forbindelse med møtet i Sandar Historielag. Som så ofte inntok Andersen rollen som Anders Jahre selv. 

– Ofte holder jeg foredrag om Anders Jahre på Midtåsen. At vi denne gangen gjør det på Park, gir en ekstra dimensjon til historien. Park Hotell og kunstsamlingen henger tett sammen med Anders Jahre og hans eventyrlige historie, sier Trygve Andersen.

Har preget byen
I filmen tar Trygve Andersen først for seg fragmenter av Anders Jahres liv, fra han vokste opp som en enkel bondesønn fra Ramnes, til han hadde etablert seg som en av verdens aller mektigste redere. Hans liv har på mange områder også satt sitt preg på Sandefjord som by. Filmen er filmet og produsert av SLS’ Odd Erik Berggraf Jacobsen.

Bakgrunnen for byggingen av Park Hotel er i seg selv en god historie.  Hvalfangsten i Antarktis på begynnelsen av 1900-tallet skapte oppsving i byen, og behov for økt hotellkapasitet. Da Hotel Atlantic ble bygget, ble det også tatt initiativet til å gi byen hensiktsmessige lokaler for «klub- og børsvirksomhet».

Hvalfangstens Hus
– Sandefjords Klubselskap ble stiftet i 1914. – Etter hvert ble lokalene for små, samtidig som hotellets innehavere ikke følte at klubbselskapet virksomhet var optimalt i forhold til hotellets andre gjester. Dette førte til at næringslivstoppene i byen bygge et eget hotell og samtidig etablere Hvalfangstens Hus. Etter å ha tegnet Midtåsen, kontaktet igjen Anders Jahre sin venn, arkitekt Arnstein Arneberg. Hotellet ble åpnet m 1959, var på 28.000 kvadratmeter og hadde 231 rom Prislappen ble på 28 millioner kroner, forteller Trygve Andersen i filmen.

I årenes løp er det kjøpt inn mye kunst til hotellet, og Trygve Andersen tar oss i filmen med på en reise blant kunstnere som blant andre Marc Chagall, Anders Skram, Christian Krohg, Jakob Weidemann, Rudolph Thygesen. På kunstnerlista står også mange lokale kunstnere, som blant andre Knut Steen, Normand P. C. Laheld og Gro Laheld Lundh.

 

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *