«Hjemme alene – historier om hvalfangernes koner og familier»

Tirsdag 5. desember flytter SLS sitt åpne formiddagsmøte til Hvalfangstmuseet. Der starter vi klokka 11.30, med Hanne Garmels foredrag «Hjemme alene – historier om hvalfangernes koner og familier».

For mange av Vestfolds innbyggere har havet alltid spilt en sentral rolle. Hvalfangsten i Sørishavet satte likevel et eget preg på lokalsamfunnene fordi den ga arbeid til et større antall menn enn det andre yrker på havet hadde gjort tidligere.

I dette foredraget vil kulturhistoriker Hanne Garmel fra Vestfoldmuseene fortelle om hvordan det var å leve i en familie og i et samfunn der mange av mennene var borte store deler av året.

– Hvalfangsten brakte en grad av stabilitet og velstand her i Vestfold. Men hvordan var det å leve i et samfunn med fravær av menn store deler av året? spør Hanne Garmel. Foredraget bygger på hennes masteroppgave, «Det må gå», en kulturhistorisk studie av hvalfangerhustruer i Vestfold 1930-1968.

I arbeidet med sin masteroppgave hadde hun intervjuet hvalfangerkoner omkring Sandefjord. To av dem født i 1930 og 1931, med menn på hvalfangst på 1950-tallet, kunne fortelle:

– Tiden med far på hvalfangst ga ikke sjelden en helt spesiell relasjon mellom mor og barn. Avreisen og hjemkomsten skapte en egen årssyklus for hvalfangerfamiliene og menneskene rundt dem. Hvalfangernes hjemkomst var for mange den største begivenhet i løpet av året. Det var som jul og bursdag på én gang, sier Hanne Garmel.

På Hvalfangstmuseet serveres de kaffe og noe å bite i.
Velkommen!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *