Mimrekveld om forbudstid, spritsmugling og smuglerkongen fra Granholmen

Smuglingen la grunnlag for mange spennende historier, men også mange triste skjebner. Dette blir tema når Tron Wigeland Nilsen holder foredrag for Sandefjord Lokalhistoriske Senter på Forsmannsenteret torsdag 15. februar kl. 18.00.
Men før det er det Åpent Hus på Pukkestad tirsdag 13. februar. Der tar Jan Johansen Hempel for seg guttetfotball og lek i Ekeberggata, Sandefjord Ballklubb og cupfinalen 1959. Samme sted og samme dag kl. 18.30 avholdes SLS’ årsmøte.

 

KARRIKATUR: Tegning i Aftenposten 9. oktober 1926.

Det var omfattende spritsmugling i Vestfold under forbudstida. Utafor Færder og Svenner lå brennevinskutene mer eller mindre fast, og det var kappløp mellom smuglere og tollere i nattens mulm og mørke. Den mest kjente smugleren var Einar Sørensen fra Sandefjord.

– Einar Sørensen gikk under navnene smuglerkongen og storsmugleren, forteller er Tron Wigeland Nilsen. Han har tidligere har vært generalsekretær i Norges museumsforbund og daglig leder for Oslofjordmuseet. Han har som pensjonist gjort staværing av seg, og har egen blogg om kystkultur.

TIL FORSMANNSENTERET: Det var omfattende spritsmugling i Vestfold under forbudstida, og i Sandefjord regjerte smuglerkongen Einar Sørensen. Dette er tema når Tron Wigeland Nilsen (bildet) holder foredrag på Forsmannsenteret i regi av Sandefjord Lokalhistoriske Senter, torsdag 15. februar.

Smuglingen som foregikk i tiåret etter første verdenskrig har han viet mye oppmerksomhet.

Einar Sørensen var både kjent og beryktet som en stor spritsmugler i forbundstida (desember 1916 – 1927), men smuglingen fortsatte også senere. Leser man lokalaviser fra denne perioden, florer Einar Sørensens navn mange steder. Som oftest i forbindelse med arrestasjoner, rettssaker og fengselsopphold. Smuglingen preget festlivet på Granholmen i mellomkrigstiden, der Einar Sørensen drev Granholmen turishotell fram til 1936.

Einar Sørensen hadde mange og store hurtiggående båter som hadde base litt lenger inne i fjorden, på Lystadslippen. Under krigen gjorde Einar Sørensen, sammen med blant andre sin sønn, Einar jr., en heroisk innsats med de samme båtene, og fraktet flere tusen flytninger over til Sverige. Einar Sørensen døde imidlertid to dager etter at freden var et faktum. Han omkom i forbindelse med en eksplosjon i båten ute på basen på Lidøen 10. mai 1945.

KRIGSHELT: Selv i dag, mangfoldige tiår senere, er storsmugleren Einar Sørensen også Sandefjords største krigshelt.

– Man kan si at de som hjalp nordmenn på flukt fra tyskerne også var smuglere. Dette var jo absolutt en geskjeft som okkupasjonsmakten anså som svært ulovlig og ville slå hardt ned på. Men så er det jo også kjent at Einar Sørensen – som ledet mottaket på Lindön  – var en av landets største og mest kjente smuglere på 1920-tallet. Han brukte pengene han tjente på å bygge opp et stort hotell utenfor Sandefjord. Selv i dag, mangfoldige tiår senere, er storsmugleren Einar Sørensen også Sandefjords største krigshelt. Det er flere teorier omkring hans død. Men det er et faktum at eksplosjonen ble utløst av sprit som tok fyr, uttaler lektor Jon Harald Holm i en blogartikkel Tron Wigeland Nilsen har skrevet.

Foredragskvelden på Forsmannsenteret 15. februar er åpen for alle. Det vil også bli salg av kaker og kaffe.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *