Kosmos og flyet – og kampen om Sydpolen

 
Historien Ragnar Iversen skal ta oss med på når han går på podiet i forbindelse med Åpent Hus på tirsdag 19. mars, er den om KOSMOS som hadde med fly med på sin første tur til Sørishavet.

– Kun dette er det jo ikke så mye å fortelle om, men det som foregikk i samme tid i dette området, er jo ganske fascinerende. Man kan for eksempel stille mange spørsmål: Hadde man fly på den tid? I det området? Ja visst. Det var mye fly i området til å være på den tiden. AS Kosmos var det første fangstselskap som forsøkte seg med fly i forbindelse med fangst langt til havs. De var også det siste, med fly. Det var mange som var på ekspedisjon i den tiden, og det var stor interesse for å annektere land der sør. Og det var her Sandefjord spilte en rolle. Det er dette jeg forsøker å spinne på; flyet og bruken av det, forteller Ragnar Iversen.
 
AS Kosmos var et konsern grunnlagt som hvalfangstrederi i Sandefjord i 1928 av Anders Jahre, da han kontraherte verdens første spesialbygde flytende hvalkokeri av samme navn. I 1930 ble kokeriet Kosmos II etablert som eget søsterselskap.
Mot slutten legger Ragnar Iversen inn en 15 minutter lang film fra Sørishavet. Den beskriver forholdene for hvalfangsten den gang. Den er tatt opp på KOSMOS II i sesongen 1936/37.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *