Om livet i Sandefjord for rundt 100 år siden

Mellom 1910 og 1927 foreviget fotograf Hans Fredrik Hansen folk og byen slik den da så ut. Sandefjord Lokalhistoriske Senter (SLS) har digitalisert mange av hans og andres bilder fra en svunnen tid. På Forsmannsenteret torsdag 21. mars kl. 18.00 blir det vist bilder ingen tidligere har sett.

MIMRING PÅ FORSMANN: 100 år gamle bilder er temaet for Sandefjord Lokalhistoriske Senters arrangement på Forsmannsenteret torsdag 21. mars kl. 18.00. Dette bildet er tatt av Hans Fredrik Hansen og viser torghandel tidlig på 1900-tallet.

Av Per Marvin Tennum

Hans Fredrik Hansen, eller Fred Hansen som han ofte ble omtalt som, holdt til på Torvet, og nå har SLS fått tilgang til de flotte bildene hans. Foreningen har inngått et samarbeide med Vestfoldmuseene på Pindsle om å få digitalisert den store mengden med bilder som befinner seg der. En gruppe fra SLS sitter hver uke i Hinderveien for å skanne bilder som etter hvert skal publiseres på Vestfoldmuseenes nettside. Bildene blir etter hvert også vist gjennom SLS’ kanaler.

Ikke vist tidligere
– De fleste bildene som nå skal vises på Forsmannsenteret, har ikke vært tilgjengelig før nå. Blant disse bildene er det en serie med fantastisk flotte bilder som Fred Hansen har tatt. De fleste er tatt rundt 1920 og viser hvordan Sandefjord så ut, og ikke minst hvordan folk hadde det. Her blir det bilder fra både hyggelige og triste hendelser i folks liv. Det blir gatebilder fra sentrum og bilder om sjøfartsbyen Sandefjord, forteller Jens Petter Rønning. Han er en av de aktive i SLS som er med på å bevare historiske bilder for framtiden, og vil vise bilder og fortelle om dem på Forsmannsenteret.

HISTORISKE BILDER: Jens Petter Rønning er ansvarlig for torsdagens visning av bilder folk flest aldri har sett. (Foto: Privat)

Fred Hansen ble født i Fredrikstad i 1878 og døde også der, i 1944. Han startet egen forretning i Sandefjord i 1910. Hansen drev forretningen i Skippergata 2 til 1927. Han flyttet da til Fredrikstad. Firmaet i Sandefjord ble overtatt av Dimitri Koloboff, som drev det til 1973, Hans Fredrik Hansen var også fløytist, og hadde selv elever. Han var med og stiftet Sandefjord Musikkforening.

Også for de bilinteresserte så blir det noen godbiter:

– For det var nesten like vanlig å få tatt et bilde av den nye bilen ned i Thor Bryns gate, som det var for å ta med seg barna til fotografen! Sier Jens Petter Rønning.

Bildevisningen er åpen for alle, og det blir en god pause med kake og kaffeprat. Mens SLS har tre kveldssamlinger på Forsmannsenteret, har man ukentlig «Åpent Hus» med foredrag på Pukkestad gård hver tirsdag formiddag.

Lokalhistorisk nettleksikon
Samtidig som Sandefjord Lokalhistoriske Senter som i dag har 320 medlemmer, jobber mye med bilder, er foreningen for tida engasjert i å legge leksikale artikler om lokalhistorie ut på Lokalhistoriewiki. Dette nettleksikonet drives av Norsk lokalhistorisk institutt (NLI) ved Nasjonalbiblioteket. Wikien hadde 2,6 millioner besøk i 2023, og akkurat nå ligger det ute over 75.000 artikler og 216.000 bilder. Innholdet til denne lokalhistoriske wikipediaen skrives av folk flest, men overvåkes og følges opp av ansatte ved NLI.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *