8 mai ble en gledens dag i Sandefjord

Tyskernes kapitulasjon 8 mai 1945 medførte: Dans på torget. Fanger kom hjem fra Oslo 10 mai. Utlevering av beslaglagte radioer. Sandefjord feiret 100 års jubileum 23 juni 1945. Dette kåserte Tor Bjørvik om på Forsmannsenteret sist torsdag. 

Byen feiret hjemkomsten fra Grini for mange fanger 10 mai.
Navnene på de frigitte fangene finner du i artikkelen under.

Torvet ble fylt av mennesker 10. mai 1945 da bussen med fangene fra Grini kom hjem. Med Sandefjords historie (SB) som kilde nevner vi at bussen var påmalt .Vi seiret – NS inn, vi ut. Videre at ungdomskorpset spilte, ordfører P. Gulliksen holdt tale, og at fangene etterhvert ble kommandert opp på busstaket, slik at alle kunne se og hylle dem.

Grinifange Frank Waallann rakk ikke bussen, og syklet hjem til Sandefjord. En annen som ikke ses på bildet er Helge Evensen, Milorgmannen som fortalte sin dramatiske og gripende krigshistorie på Atlantic 9. april 2014. Han sto i menneskemassen og hørte hyllesten, men ble gjenkjent og sendt opp på busstaket sammen med de andre.

Han husker forøvrig at de var engstelige for at taket skulle bryte sammen av tyngden. Og det er Helge Evensen som har gitt oss navnene til karene på bildet:

Fra v. Sverre Tonstad, Helge Haavaldsen (i kappe), John Abrahamsen (delvis skjult), Ivar Pritzier Pedersen, Gunnar Heimdal (så vidt synlig bak Haakonsen), Arne G. Haakonsen, Karsten Schau (i bakre døråpning), Øyvind Mogensen, Kjell Tonstad, Thor Vennerød. Som vi kan lese på bussiden var det Hystad-Veraruten fra Auto-Buss som fikk æren av å bringe hjem karene. Tekst: Sven Erik Lund.

Noen frigitte fanger kom med toget og ble tatt imot på stasjonen, fortalte Bjørvik.
Flagget hilser fangene velkommen hjem 10 mai.
Kø for å hente beslaglagte radioapparater på Sande Skole. Radioene ble beslaglagt i 1941.

Tor Bjørvik fortalte også om handlinger fra krigen supplert av mange bilder. av skader på bygninger. Under er noen bilder som viser tyskere og utstyr. 

Tyskerne okkuperte byskolen og hotell Atlantic under krigen. Her er det kjøretøy oppstilt i skolegården.
Oppstilling av materiell på torget.
Mye benyttet anledningen til å snakke med Tor Bjørvik etter kåseriet.
Møtet var godt besøkt.
Til venstre leder Karl Einar Schrøder-Nielsen og til høyre Tor Bjørvik.

Kåseriet til Tor Bjørvik ble filmet og vil bli tilgjengelig i bokhylla etter hvert. Takk til Tor Bjørvik som velvillig stiller opp for oss og deler sin enorme kunnskap om oss. 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *