Da freden kom til Sandefjord

Jeg tar med meg en del bilder fra frigjøringa. Fra okkupasjonstida er naturlig nok ikke mangfoldet like stort.  Flyktningtransporten fra Sandefjord til Sverige blir også et naturlig tema å ta med. Her har jeg førstehands kjennskap, siden min far var svært aktiv som flyktninglos, forteller Tor Bjørvik. Selv om Bjørvik flyttet fra Framnes til Seierstad i Hedrum i 1954, er hans minner fra Sandefjord mange og lokalkunnskapen særdeles stor.

Startet feiring før 8. mai

Fra 2010 hadde Sandefjord Lokalhistoriske Senter faste lørdagssider i Sandefjords Blad, et prosjekt vi fikk holde på med til 2020. I mai 2010 var temaet de glade frigjøringsdagene som hadde funnet sted 65 år tidligere. I den artikkelen skriver Bjørn Hoelseth blant annet:

«Offisielt er 8. mai frigjøringsdagen. Men for mange startet feiringen og fredsrusen allerede 7. mai. Så også i Sandefjord. Årsaken til «tjuvstarten» var at de tyske stridskreftene i Europa formelt kapitulerte mandag den 7. Ryktene om dette nådde snart befolkningen i de tyskokkuperte og nazikontrollerte landene som ennå ikke var frigjort. Gjennom den NS-kontrollerte NRK-radioen kom nyheten om kapitulasjonen 7. mai om ettermiddagen, først på tysk, ved 17.30-tiden også på norsk. Deretter fulgte en kort appell fra landsforræderen Quisling om ro, orden og verdighet «i denne vanskelige situasjonen».
Gode nordmenn oppfattet imidlertid ikke situasjonen som vanskelig. Snart gikk alle de bortgjemte norske flaggene til topps, og de små 17. mai-flaggene ble hentet fram. Folk strømmet ut på gater og torv for å feire på freden og friheten.»

Live-sending fra London
En bildeserie fra Storgata i Sandefjord sentrum fra ettermiddagen og de tidlige kveldstimene den 7. mai forteller om en stadig mer omfangsrik feiring.  Under balkongen over avisa Vestfolds redaksjonslokaler ble det satt opp en stor radio, innstilt på de norske sendingene fra BBC fra London, og klokken 18.30 kunne folk som hadde samlet seg under balkongen og i gaten høre de norske nyhetene på
direkten. Da brøt jubelen løs også i Sandefjord! Og etter nyhetssendingen fra London fikk tilhørerne også ta del i talene og jubelen på Trafalgar Square, skriver Bjørn Hoelseth blant annet. Og selveste 8. mai ble det spontant rigget til storstilt dans på Torget.

KÅSERER: Tor Bjørvik er født og oppvokst på Huvik. Torsdag 18. april gjester han igjen Sandefjord Lokalhistoriske Senter med foredraget han har kalt «Da freden kom til Sandefjord». (Foto: Roger Sørdahl, Østlands-Posten)

Også tilbake i tid
Disse hendelsene danner et bakteppe når Tor Bjørvik kommer tilbake til Forsmannsenteret, der han ved flere anledninger har gledet folk med sine levnede bildeforedrag.

– Det blir mange bilder med tyske tropper i Sandefjords gater, fra motstandsbevegelsen virksomhet, sabotasjer med sprengning av jernbanebruene, flyktningtransport, og ikke minst fra frigjøringa og tida etter, hvor det koka av feststemte mennesker i gatene. Fem års undertrykkelse og terrorvelde var over, forteller Tor Bjørvik.

 

Bildetester

KÅSERER: Tor Bjørvik er født og oppvokst på Huvik. Torsdag 18. april gjester han igjen Sandefjord Lokalhistoriske Senter med foredraget han har kalt «Da freden kom til Sandefjord». (Foto: Roger Sørdahl, Østlands-Posten)

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *