Flytter Åpent Hus til Hvalfangstmuseet

Tirsdag 30. april flytter SLS sitt tirsdagsmøte til Hvalfangstmuseet, slik vi de siste årene har gjort to ganger i året. Denne gang er det  konservator ved Hvalfangstmuseet, Dag I. Børresen. som skal holde foredraget «Svensker på hvalfangst» Møtet begynner kl. 11.00, mens foredraget starter kl. 11.30. Det serveres kaffe og wienerstang.

Foredraget handler altså om de mange svenskene som dro til Vestfold for å ta hyre på hvalbåter og kokerier. Mange av disse immigrerte og ble fastboende – også i Sandefjord.

I årene 1905 til 1914 ble det startet 25 hvalfangstselskaper i Sandefjord. Byen opplevde en voldsom økonomisk oppgangsperiode. På slutten av 20-årene hadde Sandefjord en flåte på 15 kokerier og over 90 hvalbåter.

Da virksomheten var på sitt høyeste tidlig i 50-årene, var det en hektisk aktivitet i havnen om sommeren når hele flåten var hjemme. Foruten mekaniske verksteder og andre produksjonsbedrifter, hadde også forretningsstanden gode kunder i de hjemvendte hvalfangerne. Over 2.800 mann i området hadde hyre på hvalfangst i 1954.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *