Hans Anton Hansen Belgau hadde stor gjennomføringskraft – første formann i Sole lokale

Sven Erik Sandnes kåserte tirsdag formiddag om Sole lokale på Pukkestad. Han har skrevet bok om Sole lokale 1913 – 1992, utgitt i 2018.  Sandnes hadde vært på juletrefester der siden han var ganske liten. Hans Anton Hansen Belgau tok initiativ til bygging av lokalet og var formann og med i styret fra begynnelsen av. Han var også leder av byggenemnda.

Innsatsen til Hans Anton Hansen Belgau og resten av styret viser stor gjennomføringskraft. Sandnes fortalte at styret i 1913 samlet sammen penger og i stor grad gjorde arbeidet selv. I dag vurderer «folk» ulike anbud når forsamlingshus skal bygges.

Belgau satte selv opp statuttene hvor sprit, kortspill og dans ikke var tillatt. Bygget ble priset til kr 11000, inklusiv uthus. Bygget ble taksert til kr 14200. 10 januar 1915 ble hele bygda invitert til innvielsen. Historien om bakgrunn for bygging av bygget og gjennomføring er imponerende når Sandnes forteller historien om bygget supplert med bilder av avisartikler.

Sven Erik Sandnes under fremførelsen.

5000 møter ble avholdt på de første 40 åra. I dag leies lokalet ut til drift av en barnehage. En stiftelse eier bygget og eierne er innbyggerne i skolekretsen. Skulle stiftelsen bli nedlagt sier statuttene at verdiene overføres til Sandefjord Kommune. 

Sven Erik Sandnes fotografert rett før kåseriet. 

Sandnes fortalte at i 1985 kom bl.a. Steinar Hvitstein og Gunlaug Riis Akerholdt inn i styret. 

Møtet tirsdag var godt besøkt og fikk vite mye om Sole lokales historie.

Sven Erik Sandnes formidlet historien om Sole lokale med imponerende kunnskap og engasjement.

Hans A. Hansen Belgau er for øvrig Per Marvin Tennum sin oldefar på morsiden!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *