Søndag har du en unik mulighet til å bli enda bedre kjent i Sandefjord. Da tar Svein Ingebretsen folk med på en kunnskapsrik tur rundt i byen.
Av Lars Ove Strat,
leder i Foreningen Gamle Sandefjord
Det er Foreningen Gamle Sandefjord som inviterer til en byvandring i Sandefjord sentrum, til bygninger som har fått «Blå skilt».
Sandar Historielag og Foreningen Gamle Sandefjord tok sammen med Sandefjord kommune i 2009 initiativ til å starte en «skiltkomité». Formålet var at spesielle bygninger til betydningsfulle personer eller virksomheter, eller spesielle bygg i form av arkitektur eller historie, skulle få blå runde skilt som kunne forteller kort historien til bygningen. Denne type skilt finner vi i Oslo og flere andre byer i Norge. Man finner dem også flere europeiske byer.
Det første runde blå skiltet i Sandefjord ble satt opp på Kurbadet i 16. mai 2013. Dette ble markert med pomp og prakt. Sandefjords Sangforening stilte opp sammen med «Dr. Thaulow», den kjente legen på Kurbadet – for anledningen spilt av Svein Ingebretsen. Markeringen ble i etterkant feiret inne på Kurbadet.
To revet allerede
Dessverre er to av disse bygningene som har fått blå skilt allerede revet.
Sandefjords første sykehus i Skolegata 2a ble revet sist høst. Linnaagården i
Storgata 7 brant ned og ble revet i 2011 – før den fikk det tildelte skiltet på veggen.
Foreningen Gamle Sandefjord har bevaring av by- og bygningsmessige miljøer i Sandefjord som hovedmål.
Start ved Sandar kirke
Søndag 2. juni kl. 14.00 inviterer vi til en byvandring der vi ønsker å presentere et utvalg av disse bygningene som har fått blå skilt montert på veggen. Denne dagen vil vi bevege oss gjennom byen til de aktuelle bygningene ledet av Svein Ingebretsen. Han vil ta for seg og utdype deres historie utover det som kan leses på skiltene.
Byvandring vil starte ved porten inn til Sandar Kirke vendt mot rundkjøringen med Lanstadsmonumentet. Herfra vil vi bevege oss nedover i byen da mange av disse bygningene ligger i området herfra og ned mot Kurbadet.
Har du lyst å bli bedre kjent med historiene om bygningene og hvem som
har bodd der? Da er du hjertelig velkommen til å bli med på byvandring!