Om svenske hvalfangere på norske båter

Sandefjord Lokalhistoriske Senter har gjort det til en tradisjon at vi én gang i hvert semester flytter et av vårt Åpne Hus til Hvalfangstmuseet. Der blir vi tatt godt imot, og foredragene der gir oss alltid spennende påfyll av kunnskap. Tirsdag 30. april var det konservator Dag Ingemar Børresen som presenterte sitt foredrag, «Svensker på Hvalfangst».

My beautiful picture

Foredraget tok for seg de mange svenskene som dro til Vestfold for å ta hyre på hvalbåter og kokerier. Mange av disse immigrerte og ble fastboende – også i Sandefjord. Men for dem som ga dem arbeid, ble ikke møtene med svensk arbeidskraft alltid det aller beste. Mange av dem hadde tatt med seg erfaring fra arbeiderkamp og krav til egne rettigheter fra hjemlandet. Og slik ble det lett bråk av.

I perioden 1866 til 1900 kom det 53.00 immigranter til Norge, de fleste fra Värmlands län,  Älsborgs län, Göteborgs- og Bohuslän. I 1920 bodde det nesten 4.200 svensker i Vestfold, og det var flere svensker i Tønsberg (782), enn i de andre Vestfold-byene til sammen. I Sandefjord bodde det dette året 190 svensker. Mer enn 2.600 svensker bodde i Vestfolds landkommuner.

– Hans Bogen registrerte opplysninger om nesten 500 svensker som reiste på hvalfangst fra Sandefjord i perioden 1900 til 1930. Tusenvis av svenske immigranter tok etter hvert norsk statsborgerskap. Moderne hvalfangst var på mange måter industrielt arbeid, og anleggsarbeidere, bygningsarbeidere, industriarbeidere, maskinister og metallarbeidere var etterspurt. Også smeder og bøkkere var viktige, fortalte Dag I Børresen blant annet.

– Det var altså mange svensker på blant annet Sør-Georgia som ofte var involvert i streiker og aksjoner. Det ble sagt at svenskene var anleggsarbeider, «rallare» og sosialister som ble sentrale i forsøk på å stifte fagforeninger og lede flere streiker. Mange av disse arbeiderne hadde deltatt i den svenske storstreiken i 1909. Deres opptreden førte til at mange svenskene på hvalfangst ble svartelistet, fortalte Børresen. Utover 1930-tallet ble de så godt som borte.

Dag Ingemar Børressen har jobbet lenge med temaet «svensker på hvalfangst» og fra Hvalfangstmuseets side vil man etter hvert utvikle dette temaet til et større prosjekt. Blant annet vil man produsere en podkast om dette spennende emnet.

Allerede nå er det bestemt at SLS legger sitt møte tirsdag 3. desember til Hvalfangstmuseet. Temaet for denne dagen bestemmes senere.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *