Svein Ingebretsen hevdet på mimrekvelden på Forsmannsenteret sist torsdag at uten Kurbadet hadde ikke det vært grønne områder mot havna. Grunnen var at H. A. Thaulow kjøpte Hjertnes Hovedgård i 1866 med omliggende arealer. I 1936 kjøper Sandefjord kommune Badets eiendommer med bygninger for kr. 300.000. Grunnarealet innenfor byens grenser var 155.557 kvm og 70.000 kvm i Sandar. Ingebretsen kåserte også om historien bak virksomheten , og kampen for å bevare Kurbadet.
Området nærmere beskrevet
Det vil si tomtegrunnen hvor i dag Rådhuset og Park Hotell ligger, deler av Pukkestad, Hjertnespromenaden, tomtene nord opp til Torvgaten, hele stranden fra fergeleiet til Hydro Texaco på Stub og noen mål oppe i lia mot Virik (som lå i Sandar).
Historien om Kurbadet er godt beskrevet på deres egen nettside
Etter en kjempeinnsats fra enkeltpersoner og foreninger vedtok bystyret å bevare kurbadet. Et restaureringsarbeid som varte i flere år. Litt av historien under.
1980:
Kurbadets Venner stiftes 19. mars. Det fattes et tverrpolitisk vedtak i bystyret 16. desember for å bevare og restaurere Kurbadet til bruk for kulturforeninger.
1981:
Restaureringsarbeidet igangsettes. Representanter fra Kurbadets Venner blir med i byggekomiteen. Det holdes mer enn 200 lysbildeforedrag om Kurbadtiden i 1981-83. Det utarbeides en bruksplan og oversikt over foreningenes behov. De første dugnadene starter. To dager ukentlig i seks år foregår riving, rydding, maling, elektriker- og snekkerarbeid. Det utarbeides også arkitekttegninger.
1985:
De første foreningene tar Kurbadet i bruk til øvelser.
1987:
1. august feirer Kurbadet 150 års jubileum. 9. september opprettes Stiftelsen Sandefjord Kurbad. Innvielse skjer med Riksantikvar Stephan Tshudi Madsen. Stiftelsen overtar ansvaret for driften og blir eier av den søndre delen av Kurbadet (830m2 grunnflate med to loftetasjer på 400 m2)
Takk til Svein Ingebretsen for et innholdsrikt foredrag og for den enorme innsatsen han og de andre ildsjelene i Kurbadets Venner la ned og derved berget disse flotte bygningene. I dag er det 16 foreninger som har tilhold i bygget bl.a.