Da kongeparet fikk med seg lunsjtallerkenene hjem

Sandefjord er trolig den eneste byen i Norge der Kong Harald og Dronning Sonja har tatt med seg lunsjtallerkenen de hadde spist på hjem til sine  kongelige gemakker. Det skjedde i forbindelse med byjubileumslunsjen på Park Hotel i 1995. På Forsmannsenteret torsdag 21. november kåserer tidligere banksjef Trygve Andersen fra den store 150-årsfeiringen.  

TALLERKENEN: Dette er lunsjtallerkenen som kongeparet og de andre jubileumsgjestene fikk med seg hjem fra Park Hotel, 23. juni 1995. Kanskje bruker de dem fortsatt om bord i Kongeskipet?

– På den måten fikk alle gjestene et flott minne, samtidig som hotellet fikk mindre oppvask, forteller Trygve Andersen. Tallerkenen var flott dekorert, blant annet med 150-årsmenyen. Andersen var leder av byens jubileumskomité, samtidig som han var ansvarlig for Sandefjordbankens 135 -årsjubileum samme år.

Siden Sandefjord rundet 150 år i 1995, var det lenge planlagt ny jubileumsmarkering i 2020, da byen ville blitt 175 år. Korona-epidemien satt i midlertid en stopper for dette, og jubileet ble avlyst. Nå blir neste storsatsing 200-årsjubileet i 2045. Mimrekvelden på Forsmannsenteret er i regi av Sandefjord Lokalhistoriske senter.

Langvarig feiring
Det var et flott år, som startet med nyttårskonsert og vardebrenning allerede ved inngangen til jubileumsåret. Senere ble det blant annet sykehjemsturné med Bjørn Haldorsen og budstikkestafett for byens skoler.

JUBILEUMSKÅSERI: Torsdag 21. november kåserer tidligere banksjef Trygve Andersen om Sandefjords byjubileum i 1995. Seansen finner sted på Forsmannsenteret i regi av Sandefjord Lokalhistoriske senter.

– Siden gikk det slag i slag, og selve markeringen kulminerte sankthansaften. Midtsommerfeiringen er jo en stor høytid i Sandefjord, og ingenting passer bedre enn at byen har sin fødselsdag nettopp denne dagen. Festdagen ble kronet med at Kong Harald og Dronning Sonja kom som byens hedersgjester. Jo, det ble en dag for historiebøkene, minnes Trygve Andersen.

Kom med Kongeskipet
Dronning Sonja ankom Sandefjord med Kongeskipet, mens Kong Harald kom etter i bil, etter å ha avsluttet statsråd på Slottet. I Sandefjord deltok Dronningen under en festgudstjeneste i Sandefjord kirke. Derfra det spaserte hun sammen med blant andre ordfører Per Ramberg ned til Badeparken. Til dagens festprogram var det samlet over 4.000 mennesker. Der serverte man blant annet den 53,64 cm lange bursdagskaka, for anledningen levert av I. Halvorsens bakeri. Den enorme kaka hadde lange er fortjenstfull plass i Guinness Book of Records.

Derfra fortsatte feiringen med jubileumslunsj på Park Hotel, før Kongeparet fikk oppleve Kurbadet, dets historie og betydning for byen. Utenfor, i Thor Dahls gate, tok de del i avdukingen og signerte bautaen som ble gitt av Sandefjordbanken som et varig minne. Feiringen ble avsluttet med Kongeskipet ledet an i den tradisjonsrike båtkortesjen

Tradisjonsrikdom
Sandefjord er en tradisjonsrik sjøfarts- og kulturby. Her har vikingene lagt igjen spor, internasjonale storheter besøkt byens kurbad og hvalfangerne hatt sin storhetstid.

Selve navnet Sandefjord stammer fra gården Sandar som lå innerst i fjorden. Sandefjord ble kjøpstad i 1845, og var før det ladested med stor aktivitet i skipsbygging og sjøfart. I 1845 bodde det 749 personer i Sandefjord. Byens sentrum hadde en landlig karakter, og bestod i hovedsak av to gater med bebyggelse under Oddefjell (Preståsen). Det bodde 80 barn i skolepliktig alder i byen, med kun én lærer og ett klasserom. Det fantes ikke sykehus, men to værelser og fire senger ble holdt ferdige i byens fattighus i tilfelle kolera.

Årene 1845 til 1875 ble oppgangstider for Sandefjord, som for hele landet. Mye trelast og andre varer ble utskipet herfra, og byens rederstand økte. Natt til 16. mars 1900 brant byens sentrum ned. Under gjenoppbyggingen ble gatene regulert og nye gatenavn innført. I 1968 ble Sandefjord og Sandar kommuner slått sammen til en kommune. I 2017 ble Sandefjord, Stokke og Andebu kommuner slått sammen til en kommune, heter det i en historisk oversikt på Sandefjord kommunes nettsider.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *