Knut Steen (1924 – 2011) vokste opp på Kampen i Oslo. Men han var i sitt voksne liv svært knyttet til Sandefjord, her han var gift med Inger Dag Steen. Tirsdag 19. november er det 100 år siden Knut Steen ble født, og Sandefjord Lokalhistoriske senter er medarrangør i feiringen som finner sted flere steder i byen. (Se hele programmet i eget bilde.) Men dagen starter med Jens Petter Rønnings bildekåseri på Pukkestad kl. 11.15.
Jubileumsprogrammet starter ved Hvalfangstmonumentet kl. 13.00. Markeringen fortsetter i Kurbadet en time senere, mens selve bursdagsfeiringen med bløtkake finner sted i foajeen til Harmonie Arena kl. 16.00. Der vil også ordfører Bjørn Ole Gleditsch hilse arrangementet og minnes Knut Steen. Selve festforestillingen starter i Harmoni-salen klokka 17.30. Konferansier er Svein Lie.
I Sandefjord ble en skulpturpark med Knut Steens arbeider åpnet på Anders Jahres tidligere eiendom på Midtåsen, 24. juni 2009. Men i Sandefjord er Knut Steen aller mest kjent for Hvalfangstmonumentet, som ble avduket i Indre Havn nøyaktig 49 år tidligere, sankthansaften 1960, dagen da Sandefjord feiret sitt 115-årsjubileum. Monumentet ble gitt i gave til Sandefjord kommune av hvalfangstpioneren Lars Christensen.
Skulpturen er støpt i bronse og veier 26 tonn. Den ble reist for å for å ære pionerene for den pelagiske hvalfangsten på 1900-tallet.
Knut Steen var den eldste av fem søsken. Faren var vognmann og satte gutten tidlig i arbeid, blant annet med å kjøre søppel. Han spilte senere trompet i et jazzorkester, fikk jobb i et reklamebyrå og kom inn på Statens Håndverks- og Kunstindustriskole i 1944, deretter på Statens Kunstakademi.
I 1972 ble Steen tildelt Vestfold fylkeskommunes kunstnerpris. I januar 2008 ble han utnevnt til Ridder 1. klasse av St. Olavs Orden for sin innsats som billedhogger. Steen ble i 2007 utnevnt til kommandør av Ordenen «den italienske solidaritets stjerne».
I alt har Steen mer enn tretti utsmykninger i Norge. Han er kjent for et høyt antall skulpturer, offentlige utsmykninger og utsmykninger av skip, ofte i overgangen mellom det figurative og det abstrakte. Blant hans mest kjente monumenter kan nevnes «Rudolf Nilsen» i Oslo (avduket i 1953), «Nike» i ved Sjømannsskolen i Tromsø (1967), «Aurora» i regjeringskvartalet i Oslo (1982) og ikke minst den omdiskuterte «Kong Olav» i Gulen (2007).