Historien kryr av underlige hendelser. Maria ble angitt, Gaby fikk ikke komme tilbake til familien og Ingrid fikk land i Antarktis. Alle med tilknytning til Sandefjord. Sandefjordsjenta Mette Bugge kommer hjem for å holde foredrag i på Forsmannsenteret torsdag 10. april.

ANTARKTIS-INGRID: – Ingrid Christensen dro på ekspedisjon i Antarktis sammen med sin mann Lars, og det fire ganger. Det var ikke helt vanlig for kvinner på den tida, sier Mette Bugge.
Mette Bugge betegner seg selv om oldfluencer, oppkvikker, forfatter, foredragsholder og journalist. Etter 44 år som fast ansatt på sporten i Aftenposten, der hun blant annet dekket 12 OL og ett Paralympics, er Bugge som pensjonist blitt frilanser for Aftenposten historie.
Til Forsmannsenteret, i regi av Sandefjord Lokalhistoriske Senter, kommer hun torsdag kveld. Dit har hun med seg flere underlige historier: Maria ble angitt av sine egne, Gaby fikk ikke komme tilbake til familien og Ingrid fikk land i Antarktis oppkalt etter seg. Alle de tre har tilknytning til Sandefjord.

SOMMERBARN: Fireåringen Gaby kom med tog fra Vest-Berlin som et såkalt «sommerbarn» til Østbanen i 1957. Hun reiste aldri tilbake til hjemlandet, men vokste opp i Sandefjord.
Historiene hun tar med seg handler blant annet om fireåringen Gaby som kom med tog fra Vest-Berlin som et såkalt «sommerbarn» til Østbanen i 1957. Hun reiste aldri tilbake til hjemlandet og vokste opp i Sandefjord.
Personligheter
– Ingrid Christensen, datter av Thor Dahl, gjorde noe så uvanlig som å dra på ekspedisjon i Antarktis sammen med sin mann Lars, og det fire ganger. Det var uvanlig for kvinner på den tiden – i 1930-årene. Hvordan fikk hun til det, når 1.300 kvinner fikk nei? Og historien til nå avdøde Maria, gift Gabrielsen, er sterk. Hun ble angitt av sin egen mamma under krigen, og kom i konsentrasjonsleir sammen med sine søsken. Hun ble ett av historiens ansikter for maleren Vebjørn Sand, som malte henne hjemme i Sandefjord. Bildet av Maria befinner seg blant tidsvitnene i Roseslottet i Holmenkollen. Og hvorfor var det intriger og hierarki på Færder fyr, der kvinnene hadde spisse tunger? Dette får dere høre mer om torsdag, forteller Mette Bugge.

FORTSATT AKTIV: Etter over 40 år i Aftenpostens sportsredaksjon, er Mette Bugge en svært aktiv pensjonist. Blant annet skriver hun for Aftenposten Historie. Der er det blitt flere gripende artikler om sandefjordinger. Noen av disse tar hun med seg til Forsmannsenteret torsdag kveld.
Skriver fortsatt
Etter 44 år som fast ansatt på sporten i Aftenposten, der hun blant annet dekket 12 OL og ett Paralympics, ble Bugge frilanset for Aftenposten historie. Det er et fag hun studerte ved universitetet. Bugge har laget mange historier fra Sandefjord som hun skal fortelle om, men er like ivrig på å fortelle hvordan hun fikk tak i alle historiene hun har skrevet for magasinet i tre og et halvt år.
– Et tilfeldig spørsmål har ført til intervjuer og artikler, sier hun.
Håndball
Håndball har gitt henne minner for livet i omtrent 60 år. Først i Runar, så Nordstrand, Veitvet og nå Jardar i Bærum – de siste 40 årene.
– For meg ble det håndball helt tilfeldig i Sandefjord. Vi hadde en ivrig barneskolelærer på Virik som inspirerte. Finn Setlo betydde svært mye for min videre løpebane. Han var i STIF, men for meg var Runar nærmest, forteller Mette Bugge.