Leif Aasen – En stor oppfinner og bedriftseier

Far etablerte firmaet Norsk Leketøy i 1942. Holdt til i Prinsens gate 3 nedenfor torget i Larvik, ved siden av radioforretningen til Karl Mørjerød. Prinsekvartalet er der i dag, fortalte sønnen Henning på Åpent Hus tirsdag.

Henning Aasen viste bilder og fortalte om sin far Leif Aasens liv og virke.

Treverk var omtrent det eneste materalet som var å få tak i den gangen. Haugen på Bommestad hadde trevareverksted. På bestilling fra far saget, dreiet og freste han emner til forskjellige leketøy. I tillegg til far selv, var arbeidsstokken i firmaet hjemmearbeidende kvinner, pluss noen som satt i rommet bak butikken og malte og monterte.

Viser damene foran butikken. Legg merke til varene i vinduet

I september 1945 skjedde det en del saker. Far kjøpte radioforretningen Karl Mørjerød ved siden av og fikk autorisasjon av NRK til å drive slik forretning. Firmaet ble omdøpt til Leif Åsen.

Mer

Annonsene var humoristiske under krigen og like etterpå. Mangel på mange varer preget tiden.

I 1947 var det litt flere materialer å få tak i, for eksempel pvc strømper og ståltråd. Da viste far strålende kreativitet og utviklet en lekelampe for barn.

Sommeren 1947 var veldig varm og tørr, så på høsten ble det strømrasjonering ved at strømmen ble slått av nattestid. Dermed kjøpte mange disse lampene og brukte som reservelys om natten.

Etter krigen var hvalfangsten i gang igjen, og far så muligheten til å tjene penger som leverandør til fangstflåten. På slutten av 40-årene utviklet han en blinklampe for markering av skutt hval. Men Leif Aasen utviklet mange produkter. Imponerende hva mannen fikk til.

I 1947 var også det året da han solgte radioforretningen i Larvik og flyttet til Sandefjord og bygde både nytt hus og ny fabrikk der.

Filmkveld fyllte Pukkestad

55 kom torsdag kveld til Pukkestad for å se gamle filmer og høre historier om Carlo og Fea Bolt. De fikk også se film om Villa Midtås og historien om Torp flyplass. Til slutt var det en filmsnutt om rubrikkannonsens mester Halvar Andresen.

Otto Aagesen forteller historier fra sine fisketurer sammen med Carlo, etter filmsnutten.

I filmen om Carlo fortalte bl.a. Kjell Børresen flere historier om Carlo. Filmsnuttene om Carlo og Fea Bolt fant vi på en DVD kalt Øyeblikk. En spennende vandring i Sandefjords historie. DVD-en kan lånes på biblioteket.

Filmsnuttene om Torp Sandefjord Lufthavn og Arven om Villa Midtås fant vi i Bokhylla ( oversikt over lokalhistorisk stoff samlet i et excelark). Bokhylla har link i linkraden øverst på denne nettsiden.

Foran ser vi tidligere leder Svein Olav Løberg foran deler av forsamlingen som gav uttrykk for at dette hadde vært en trivelig kveld.
På lerretet ser vi Kjell Børresen fortelle om Carlo. Sittende Vidar P. Andresen ledet kvelden.

Vellykket hyggekveld for trofaste medhjelpere

Torsdag 14 mars var det hyggekveld for medhjelpere, eller dugnadsfolk, på Pukkestad med styret som vertskap. Til sammen var det  32 frammøtte, inklusiv styret. Takket spesielt ble Olaf Akselsen i Sandefjords Blad som dette året pensjonerer: Han ble takket av Jens Petter Rønning. Samarbeidet med Olaf har bidratt til at foreningen har fått tilgang til svært mange gamle bilder, sa Rønning.

Olaf Akselsen ble takket for samarbeidet med bildegruppa av Jens Petter Rønning. Jeg håper samarbeidet fortsetter selv om du dette året blir pensjonist, sa Rønning.
Leder Grethe Verde fortalte om erfaringene sine med at hun var Norges første kvinnelige seilflyinstruktør. Hun delte mange historier med oss, også nødlanding med ødelagt fly som resultat, på Gvarv. Men med meg gikk det bra, sa hun. Her forstyrrer fotografen henne i en samtale med Henning Aasen som er nytt styremedlem.

På dugnadskvelden ble det servert reker med tilbehør samt god drikke med Unni Aspaas som ansvarlig for gjennomføringen av kvelden.

Grethe Verde takket som ny leder arbeidsgruppen som utformet BOKHYLLA. Bokhylla er en oversikt over all lokalhistorisk litteratur lagt inn i et Excel-ark. Med i arbeidsgruppen var Harry Rove, Anders Haukås, Even Haughem, Anders Bredal og Jens Petter Rønning.

Fra venstre Øyvind Hem, Solfrid Røed, Inger Miscov Larsen og Turid Klausen i diskusjon.
Mer

Fra venstre Bjørg Karlsen, Berit Vinslid, Kari Gjelstad og Berit Lohne. De tekster bilder etter scanning på tirsdagene om kvelden
Her ser vi Inger, Turid og Unni under forberedelsene til festen
Bilde fra salen under arrangementet hvor det i tillegg til Grethe Verdes innlegg var allsang og flere personer fremførte dikt og kom med gode historier.

Bokhylla – en oversikt over bøker, hefter, filmer, lørdagssider og kulturminner

Sandefjord Lokalhistoriske Senter (SLS) har samlet en oversikt over bøker, hefter, filmer, lørdagssider fra Sandefjords Blad og kulturminner fra Sandar Historielag. Opplysningene er lagt inn i et excel-ark som kan lastes ned, bearbeides og lagres etter eget ønske. Her kommer det nyheter og tillegg etter hvert som nye elementer kommer til i det vi kaller Bokhylla. 

Bokhylla har link i linkraden øverst på denne nettsiden.

Anders Haukås demonstrerer her hvorledes en sorterer etter hva en «leter» etter.

Kildelisten er laget som en tabell der man kan sortere linjene etter visse «sorteringsord». I hver kolonne finnes denne muligheten, men det er «Hovedgruppe-kolonnen» som benyttes til grovsorteringen.

Det er ei arbeidsgruppe bestående av Harry Rove, Even Haughem, Anders Haukås, Anders Bredal og Jens Petter Rønning som har gjort en kjempejobb.

Torghandel og Jordbærplukking trakk folk på Pukkestad torsdag kveld

50 personer hørte Vidar P. Andresen vise bilder og fortelle om torghandelen som forsvant og jordbærplukking i Helgerødkretsen. Torghandler Sigurd Gogstad og kona Kari supplerte Andresen med egne historier fra sin tid på Torget fra 1962 til 1984.

Vidar P. Andresen under orienteringen om torghandel
Her er Sigurd Gogstad fotografert ved torgvogna i 1966.
Her ser vi deler av salen hvorav nokså mange hadde plukket jordbær og handlet på torget.